La Căminul Cultural „Moise Popoviciu” din satul Seghiște, nr. 69, comuna Lunca va avea loc lansarea monografiei „Satul Seghiște. Case, oameni și tradiții”.

„O monografie este un act de identitate al unei localități…”, scrie în prefața lucrării directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bihor, ing. Lucian Silaghi. „Satul Seghiște este unul dintre satele bihorene care a avut șansa unei astfel de monografii încă din anul 1911, când preotul Moise Popoviciu a publicat în revista Transilvania Monografia satului Seghiște”, arată Silaghi.

În 2003 Editura Universității din Oradea a tipărit volumul „Istoria satului Seghiște la 500 de ani de la prima atestare documentară (1503-2003)”, semnat de valorosul istoric bihorean Viorel Faur, fiu al satului.

Acum, în 2018, în Anul Centenarului Marii Uniri, prof. Constantin Butișcă și dr. Vasile Drăgoi, fiu al satului Seghiște, propun o nouă monografie, mai deosebită, a localității, „Satul Seghiște. Case, oameni și tradiții”, în care pun accentual pe casele și oamenii din Seghiște, comoara cea mai de preț a satului.

Partea I a lucrării prezintă (pe 44 pagini) cadrul natural și istoria satului. Partea a II-a prezintă (pe 215 pagini) casele și oamenii (de ieri și de azi) din Seghiște. Lucrarea continuă cu Partea a III-a (60 de pagini), care prezintă tradițiile din sat și împrejurimi, inclusiv o listă de cuvinte din graiul de odinioară al sătenilor. Lucrarea, dedicată Centenarului României, se încheie cu reproducerea Monografiei din 1911 a satului și cu o serie de anexe referitoare la oamenii de seamă ai satului, dar și la sătenii de azi din Seghiște.

„Fie ca acest nou act de identitate al unei localități atât de vechi să fie prilej de mândrie pentru fiii satului și cu gândul la străbunii cărora le datorăm totul să fim vrednici de moștenirea lăsată și să o onorăm, respectând-o și sporind-o”, îţi încheie prefaţa Lucian Silaghi. „Așadar, duminică, 8 iulie, ora 14.00, vă așteptăm la Seghiște!”, este mesajul autorilor ing. Constantin Butișcă şi dr. Vasile Drăgoi.