Directorul de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” a renunțat la petrecerea de 10.000 de euro din banii părinților, dar acum nu mai dorește să facă nicio festivitate la finalul de an școlar. Diriginții claselor a XII-a trebuie să se descurce singuri, la ora de dirigenție ținută în clase. Un inspector trimis să analizeze situația de la Colegiu este o apropiată a directorului... controlat.

După ce a declanșat un scandal de proporții prin faptul că a solicitat absolvenților de clasa a XII-a să cotizeze câte 200 de lei pentru organizarea unui after-party în curtea școlii, după festivitatea finalului de an școlar, directorul Daniel Negrean le-a transmis diriginților că nu va mai organiza nicio festivitate. Diriginții au fost băgați în ședință, unde directorul le-a transmis să se descurce la ora de dirigenție finală, cu premierea și înmânarea diplomelor. „Dacă părinții și elevii doresc ultimul sunet de clopoțel și ultima oră de dirigenție, să vă descurcați” a fost mesajul directorului, care ar fi înapoiat și banii strânși până la izbucnirea tărăboiului.

Pe de altă parte, componența echipei de control trimisă de Inspectoratul Școlar Județean la „Partenie Cosma” ridică semne de întrebare: inspectoarea Daniela Vîlceanu, responsabilă cu controlul la școlile tehnice din județ, ar fi rudenie prin alianță cu Negrean. Ba mai mult, a fost numită în funcție de către Virgil Blage, directorul adjunct de la Colegiul Economic, pe când era inspector general și bun prieten cu Negrean. Apoi, pe timpul controlului, când diriginții au fost solicitați să ofere o declarație despre cele întâmplate în școală, directorul Negrean a fost de față în sală, unde a pus presiune în permanență pe diriginți. A lansat din nou amenințări cu plângeri la Parchet și s-a victimizat ca fiind ținta unei campanii de presă. În plus, ar fi blocat și un sondaj intern online pe care intenționau să-l realizeze absolvenții cu privire la conflictul izbucnit în instituția de învățământ.

Referitor la aceste aspecte controversate, precum și cu privire la primele concluzii de după control, inspectorul școlar general, Horia Abrudan, a declarat că va oferi câteva explicații într-o viitoare conferință de presă.

 

Elevii au de suferit

Întreg tărăboiul declanșat cu petrecerea dorită de directorul colegiului îi afectează însă puternic pe elevii care trebuie să treacă primul examen serios al vieții, bacalaureatul.

„Profesorii s-au uitat mai urât la noi, cei dintr-a XII-a. Au spus la ore că nu e frumos ce am făcut, că nu ne-a obligat nimeni. M-am ridicat și le-am spus că nu au fost acolo, cu noi la director, ca să știe dacă am fost obligați sau nu”, ne-a declarat o elevă, care a sesizat că după controlul derulat în școală, „unii profesori au devenit mai «serioși». Și-au schimbat comportamentul”. Și nu în bine...

„Una dintre profesoare mai trebuia să ne dea două note, să ne încheie media și spusese înainte că ni le va da pe ce am lucrat și pe cum ne-am comportat, iar acum a devenit foarte serioasă. Probabil va fi greu să mai luăm note bune...

O dirigintă i-a spus unei colege, care îmi este și prietenă și nu minte, că nu o va trece dacă nu minte în declarația pe care a trebuit să o dea. Avea note proaste, așa că a preferat să scrie altceva. Cei mai mulți colegi au scris însă adevărul, așa cum a fost”, relatează sub anonimat eleva, care mai spune că este nemulțumită, la fel ca ceilalți elevi, că directorul Negrean a decis să nu mai organizeze nici măcar ultimul sunet de clopoțel. Doar ora de dirigenție...

„Noi aveam o problemă cu acel after-party, nu cu ultimul sunet de clopoțel. A zis că acum nu-și mai are rostul ultimul sunet de clopoțel. Până acum, de 30 de ani, când l-am făcut frumos în curtea școlii, și-a avut rostul?”, se întreabă, pe bună dreptate, eleva.

Uite clopoțelul, nu e clopoțelul...

Reamintim că directorul Negrean a încercat să organizeze o petrecere în curtea școlii, după festivitatea ultimului clopoțel ce ar trebui să aibă loc pe data de 26 mai. Pentru aceasta, a solicitat ca părinții absolvenților să contribuie cu câte 200 de lei, pentru plata serviciilor de sonorizare și catering.

În urma articolului „Directorul de la Partenie Cosma vrea after-party de zece mii de euro - Pe banii părinților!” publicat în Crișana, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a trimis, vineri, 5 mai o echipă de control la școală. Tot vineri, primarul Florin Birta a spus că municipalitatea orădeană nu este de acord cu aceste practici. Întregul scandal a dat apă la moară opoziției politice a PNL Oradea. USR Oradea cere demiterea lui Daniel Negrean, atât din funcția de director al Colegiului Economic, cât și din cea de consilier local al PNL în Oradea. În esență, USR Oradea crede că PNL nu poate trece cu vederea acest „comportament de vătaf pe propria lui moșie” și că Daniel Negrean este nedemn și de funcția de director, și de cea de consilier local.