În urma decizei Curţii de Apel Cluj de a anula trei hotărâri ale Consiliului Judeţean Bihor privind construirea Inelului Rutier Metropolitan, administraţia judeţeană a anunţat că va continua lucrările, însă va fi efectuată o reproiectare pentru a respecta hotărârea judecătorească. Noul drum va trebui să fie mai larg, fiind considerat drum naţional, nu drum judeţean.

 

Un grup de locuitori din Cheriu au dat în judecată Consiliul Județean Bihor pentru că viitorul Inel Rutier Metropolitan le afectează proprietățile aflate în intravilan. Pentru că Tribunalul Cluj nu le-a dat câştig de cauză, aceştia, prin liderul de facto, Someșan Claudiu (care are o întreprindere individuală în Cheriu și încearcă dezvoltarea unei afaceri, afectată acum de traseul Inelului), au făcut recurs, iar, la mijlocul lunii decembrie, proiectul Inelului Rutier Metropolitan pentru care Consiliul Judeţean Bihor a obținut finanțare și la care se lucra deja pe diferite porțiuni, a fost blocat printr-o decizie definitivă și executorie a Curții de Apel Cluj.

În soluția publicată pe scurt, se arată că: „Admite recursurile declarate de reclamantul Someșan Claudiu și ceilalți 20 de intervenienți și anulează Hotărârea Consiliului Județean  Bihor nr.203/18.08.2022 privind aprobarea studiului de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici actualizați și a devizului general actualizat pentru obiectivul de investiții «Inel Rutier Metropolitan Oradea» aprobat pentru finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, precum și a sumei reprezentând categorii de cheltuieli finanțate de la bugetul local pentru realizarea obiectivului.

Anulează Hotărârea Consiliului Județean Bihor nr.248/22.09.2022 privind aprobarea declanșării de expropriere și însușirea raportului de evaluare pentru lucrarea de utilitate publică «Inel Rutier Metropolitan Oradea». Respinge capetele de cerere privind anularea Hotărârilor Consiliului Județean Bihor nr. 182/28.07.2022, nr. 260/22.09.2022 și nr. 290/27.10.2022. Respinge ca rămasă fără obiect solicitarea de suspendare a executării hotărârilor Consiliului Județean Bihor nr.139/10.06.2022, nr. 203/18.08.2022 și nr 248/22.09.2022 până la soluționarea pe fond a cauzei”. 

În plus, Consiliul Județean Bihor este obligat la plata cheltuielilor de judecată către toți reclamanții.

Luni, 29 ianuarie, a fost transmisă motivarea deciziei.

„Consiliul Județean Bihor a luat cunoștință de motivarea Curții de Apel Cluj prin care instanța justifică decizia civilă de anulare a hotărârilor Consiliului Județean Bihor privind Inelul Rutier Metropolitan (HCJ nr. 139/10.06.2022, HCJ nr. 203/18.08.2022 și HCJ 248/22.09.2022). Potrivit Curții de Apel Cluj, noul drum are caracteristicile unei variante ocolitoare, ceea ce înseamnă că trebuie să fie aplicate dispozițiille art. 37 din O.G. nr 43/1997, nerespectate în proiectul tehnic actual prin lipsa studiului de trafic şi a justificării traseului ales. De asemenea, conform motivării instanței, drumul a fost încadrat în mod eronat în clasa tehnică IV în loc de clasa tehnică III, cu nerespectarea Ordinelor nr.1295/2017 şi nr. 1296/2017”, precizează administraţia judeţeană.

La rândul său, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat: „Până la sfârșitul acestei săptămâni vom avea o întâlnire tehnică în care vom stabili cu exactitate ce este de făcut pentru a respecta hotărârea judecătorească și pentru a continua proiectul. În principiu, va fi nevoie să reproiectăm inelul metropolitan la o clasă tehnică de tip drum național, ceea ce înseamnă că drumul, inclusiv acostamentele, va avea o lățime de minim 8,5 metri, în loc de 8 metri, cât este în prezent. În ceea ce privește viaductele și podețele, acestea se încadrează în normele stabilite de lege. Lucrările continuă la cele două viaducte. De asemenea, va fi necesar să verificăm dacă actualul traseu respectă caracteristicile unui drum de clasă III:  raze și viteză de proiectare”.  

Consiliul Județean Bihor va adopta noi hotărâri pentru realizarea obiectivului de investiții, cu respectarea considerentelor deciziei Curții de Apel Cluj.

Inelul Rutier Metropolitan are o lungime totală de 17 kilometri și are rolul de a fluidiza traficul în zona metropolitană a Municipiului Oradea. Drumul asigură legătura drumurile naționale DN1, DN 76 și DN 79, înspre Cluj-Napoca, Deva și Arad, și cu centurile din zona metropolitană a Municipiului Oradea, respectiv centura Oșorhei, centura Nojorid și centura Sânmartin.

Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

Finanțarea pentru acest proiect de infrastructură este asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național „Anghel Saligny”, din alocările Consiliului Județean Bihor și ale Primăriei Municipiului Oradea. Execuția proiectului, împărțită în două loturi, a început în a doua jumătate a lunii septembrie 2023 și a ajuns la un stadiu fizic de aproximativ 20%.