După înregistrarea „la intimidare” de la DNA Oradea, se solicită anchete - Verificări pe opt ani!
Uiunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistratilor din România (AMR) cer forurilor competente verificarea activității, din ultimii opt ani, de la DNA Bihor, după apariția în spațiul public a înregistrărilor din care reiese presiunea asupra judecătorilor prin ticluirea de dosare. Mai mulţi procurori de la DNA Oradea au fost audiaţi ieri la Parchetul General.
„UNJR și AMR își exprima consternarea şi condamnă ferm practicile abuzive ce transpar din conţinutul înregistrărilor recent apărute în spaţiul public, din dialogul ce pare a fi o şedinţă de lucru a 5 procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, şi solicită instituţiilor abilitate să verifice, prin prisma acestor aspecte grave, activitatea din ultimii 8 ani a acestei unităţi de parchet. Din conţinutul discuţiilor transpare faptul că procurorii DNA Oradea, folosindu-se de autoritatea publică cu care au fost investiţi, acţionând într-un mod planificat şi concertat, au deschis dosare penale judecătorilor din zonă cu scopul timorării acestora, pentru a obţine soluţii care să le fie favorabile", se arată în comunicatul transmis de cele două foruri ale magistraților.
"Astfel de acţiuni, dacă se dovedesc a fi reale, sunt de natură să deturneze brutal actul de justiţie, fiind inadmisibile într-un stat de drept. (...) Scopul declarat al procurorilor de la DNA Oradea, de a „linişti” judecătorii şi de a-i face să le fie frică, este o încălcare samavolnică şi concretă a independenţei judecătorilor, de o gravitate fără precedent, cu efectul vădit al încălcării drepturilor omului şi dispreţuirii dreptului persoanelor la un proces echitabil şi la o judecată dreaptă", preciează sursa citată.
UNJR și AMR cer Inspecției Judiciare și Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să cerceteze cazul. Totodată, cele două foruri fac referire la scrisoarea adresată ambasadorului Statelor Unite în Romania, Hans Klemm, după ce acesta aplauda practicile procurorilor DNA.
„Deşi vorbim de ani de zile despre derapajele din justiţie, deşi au apărut numeroase informaţii în spaţiul public despre sute de dosare ce vizau judecători şi procurori, ţinute deschise ani în şir, despre interceptarea judecătorilor în timpul în care aceştia judecau dosare DNA, despre încălcarea secretului deliberării şi anchete făcute cu încălcarea flagrantă a dreptului la apărare, este totuşi şocant să auzi procurori DNA vorbind în 2018 despre «linistirea» judecătorilor şi faptul că trimiterea în judecată a unor judecători va «băga frica» şi în ceilalţi judecători. Dacă faptele din discuţie se confirmă, o astfel de presiune este cea mai gravă formă de încălcare a independenţei justiţiei, venită din interior şi prin folosirea abuzivă şi distorsionată a legii chiar de către cei chemaţi să o apere, fapt ce nu poate rămâne nesancţionat“, a declarat judecătorul Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR.
„Independenţa judecătorului nu este un concept de faţadă pe care să-l clamăm de la tribună, în numele legii, atunci când dă bine pentru noi, ca români şi ca europeni, ci reprezintă chintesenţa unui sistem de justiţie democratic. Adică adevărat. Deşi se pare că, în teorie, toţi suntem de acord cu această idee, aplicarea practică a principiului independenţei judecătorului, consfinţit de legea internă şi internaţională, ţine, nu o dată, de «interpretări» personale ce pervertesc fondul acestui principiu.
Astfel cum AMR a subliniat în repetate rânduri, lupta anticorupţie – obiectiv în sine foarte important prin scopul şi finalitatea sa – nu poate fi dusă prin privilegii personale sau legale, prin ocolirea legii sau în dispreţul ei. Afirmaţia referitoare la «liniştirea» exemplificativă a judecătorilor de la Curtea de Apel, ce reiese din înregistrare, are o gravitate fără precedent şi, tocmai de aceea, trebuie verificată cu maximă responsabilitate şi seriozitate, iar odată cu aceasta, activitatea celor ce au îndrăznit să o spună. Dacă asemenea atitudini nu ni se par nocive înseamnă că nu mai are rost să vorbim despre justiţie în Romania“, a declarat judecătorul dr. Andreea Ciucă, preţedinte AMR.
Audieri la Parchetul General
Mai mulți procurori din DNA Oradea au fost chemați la audieri, miercuri, la Secția pentru anchetarea magistraților din Parchetul General, în urma înregistrării apărute în care se vorbește de „liniștirea" judecătorilor.
Avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune că nu știe dacă e autentică, el cerând un punct de vedere DNA Oradea în acest sens. În înregistrare se vorbește de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei". Avocatul susține, pe site-ul casei de avocatură pe care o reprezintă, că a primit înregistrarea anonim și dă numele celor care ar fi participat la ședința DNA Oradea, spunând că le recunoaște vocile personal. Astfel, el îi nominalizează pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin și Rus Lucian.
„Dacă e reală apar detalii incredibile despre completele favorabile DNA Oradea și cele nefavorabile, despre acțiuni de intimidare a judecătorilor prin trimiterea a doi judecători în judecată”, susţine avocatul.
Florica Roman, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, a reacţionat la apariţia înregistrării susţinând că este „dovada deplină a modului în care, cel puţin la Oradea, procurorii DNA şi-au desfăşurat activitatea: abuziv, prin încălcarea grosolană şi arogantă a legii, într-un mod de-a dreptul stalinist”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.