Proiectul privind declanşarea procedurii de expropriere pentru traseul inelului rutier metropolitan a obţinut voturile necesare, după ce doi dintre consilierii judeţeni social-democraţi au sfidat decizia de a se abţine la vot luată în cadrul Biroului permanent al PSD Bihor.

 

Conducerea Consiliului Judeţean Bihor a supus la vot, pentru a patra oară, proiectul de hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere pentru inelul rutier metropolitan, după ce primele trei tentative au eşuat, din cauza abţinerii celor 12 consilieri judeţeni ai UDMR şi PSD. Deşi PSD a anunţat atât în şedinţa CJ, cât şi înainte de şedinţă că aleşii social-democraţi se vor abţine şi de această dată, în timpul şedinţei, doi dintre ei – Ioana Bara şi Ioan Anta – au votat în favoarea exproprierilor, alături de cei 23 de liberali, proiectul obţinând, astfel, cele două treimi necesare pentru ca proiectul să fie adoptat.

Suprafața totală care necesită a fi expropriată - terenuri fără construcții, este de 339.980 mp, pe raza comunelor Nojorid (34.580 mp), Sânmartin (198.545 mp) și Oșorhei (106.855 mp). Valoarea de despăgubire pentru exproprierea proprietăților este de 7.200.439 lei. Terenurile au fost evaluate conform „Studiului de piață aferent anului 2022 privind fondul imobiliar din Județul Bihor”, întocmit de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.

Inelul rutier metropolitan Oradea va fi un drum nou de 17 kilometri, care va asigura legătura cu drumurile naționale DN1, DN 76 și DN 79, înspre Cluj-Napoca, Deva și Arad, și cu viitoarele centuri din zona metropolitană a Municipiului Oradea, respectiv centura Oșorhei, centura Nojorid și centura Sânmartin. Primul tronson are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Nojorid și viaductul care va fi construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix. Cel de-al doilea sector de drum pornește de la acest viaduct și ajunge în Oșorhei, ocolind localitățile Băile 1 Mai și Cheriu. Drumul este prevăzut cu două benzi, câte una pe sensul de circulație. Pe traseu vor fi construite două poduri, mai multe girații și două viaducte cu o lungime de 335,8 metri, respectiv 395,8 metri.

Licitația pentru proiectarea și execuția Inelului Rutier Metropolitan a fost lansată în 15 septembrie, iar termenul de depunere a ofertelor este 25 octombrie. Valoarea estimată a proiectului este cuprinsă între 196.753.661, 05 și 216.429.027,16 lei, fără TVA. Durata contractului va fi de 24 de luni, din care 6 luni pentru realizarea proiectului tehnic și 18 luni pentru execuție. 70% din valoarea totală a investiției va fi finanțată de Guvern, prin Programul „Anghel Saligny”, 23% de Consiliul Județean Bihor și 7% de Primăria Municipiului Oradea.