"Trăieşte şi adu-ţi aminte!". Acesta este genericul expoziţiei vernisată ieri la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", prin care se aniversează moştenirea culturală lăsată de către importanta comunitate evreiască interbelică în memoria oraşului nostru. Momentul este unul simbolic: trecerea a 65 de ani de la desfiinţarea ghetoului din Oradea şi deportarea celor închişi acolo spre o destinaţie fără întoarcere. Gazdă a fost Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii.

Expoziţia evocă sub forma unor imagini şi a unei aplicaţii multimedia, ceea ce a câştigat în cultură, arhitectură şi ambianţă socială, iar mai apoi, ceea ce a pierdut comunitatea orădeană prin dispariţia a aproape unei treimi din populaţia oraşului în decursul verii anului 1944. Pentru realizarea acestei manifestări s-a lucrat în echipă, Tavaszi Hajnal, directorul adjunct de specialitate al Bibliotecii, reuşind să adune materialul documentar necesar avându-i alături pe colegii săi Silviu Sana, bibliotecar, şi Mircea Vlad, referent, precum şi pe domnul Varadi Ştefan. Întrucât Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii evreieşti din Oradea, nu a putut fi prezent la vernisaj, mesajul său a fost transmis de Andrei Seidler. În cadrul colocviului care a urmat au avut intervenţii cercetătorul Gido Attila, de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale Cluj-Napoca, Anca Oltean, din partea Universităţii din Oradea şi Mircea Paşca, de la Direcţia pentru Cultură.

Din program au mai făcut parte lansarea cărţii "Tăcerea părinţilor", de Susan Simpson Geroe, tradusă de Florin Crăciun, şi prezentată ieri de conf. univ. dr. Corneliu Crăciun, precum şi un concert susţinut de trupa evreiască Hakeshet Klezmer Band din Oradea.