Hoteluri, restaurante, firme, dar și simpli cetățeni, în sprijinul refugiaților - Mobilizare fără precedent în Oradea
Este impresionantă mobilizarea și implicarea orădenilor pentru a-i ajuta pe cei care sunt nevoiți să caute refugiu din zonele de război.
Orădenii cu suflet mare s-au mobilizat exemplar pentru a-i ajuta pe semenii care fug din calea conflictului armat din Ucraina. Imediat după izbucnirea războiului, cu scopul de a fi mai ușor alături de ucraineni, a fost creat pe facebook Grupul „Oradea, alături de Ucraina”, unde mai mulţi oameni de bine se oferă să ajute cu mâncare, transport şi chiar cu cazare.
Grupul este unul de donații și voluntariat. De asemenea, proprietarii de case și apartamente s-au oferit pe acest grup să primească familii refugiate din Ucraina.
Sectorul privat a sărit primul în ajutorul ucrainenilor loviți de război. Astoria Oradea, de exemplu, un superb hotel de 4 stele, situat chiar în centrul orașului de pe Crișul Repede, oferă cazare și masă gratuit refugiaților ucraineni. De asemenea, Grupul European Food oferă alimente pentru refugiaţi.
Reprezentanții administrației publice locale din Bihor s-au alăturat demersului societății civile de a veni în sprijinul refugiaților din Ucraina cu mai multe soluții de găzduire, inclusiv prin punerea la dispoziție a hotelului din Cetatea Oradea, dar și cu numere de telefon dedicate, unde ofertele de ajutorare a cetățenilor ucraineni aflați în nevoie să fie recepționate în mod organizat.
Una peste alta, situația conflictuală din Ucraina a scos la iveală omenia multora dintre orădeni, care nu au stat pe gânduri când au aflat de situația gravă în care se află semenii lor din țara vecină. Așa se face că, în Vama Borș, au ajuns multe persoane dornice să dea o mână de ajutor refugiaților.
„Bună ziua! A fost cineva recent prin Vama Borș? Care este situația? Sunt persoane care au nevoie de mâncare, ceai cald, un fruct sau un desert? Sunt dispusă să mă duc până acolo cu toate cele pregătite! Vă mulțumesc anticipat pentru toate eventualele răspunsuri! Multă sănătate tuturor!”, a scris orădeanca Natalia Sabie, ieri, pe Grupul „Oradea, alături de Ucraina”. În scurt timp, femeia a primit răspuns:
„Bună ziua! Eu mă ocup de Vama Borș 1, fiind o zona militarizată, se intră cu aprobare. De șase zile suntem acolo, avem schimburi organizate și logistică. Avem aparatură, distribuim cafea, ceai cald, dulciuri pentru copii, sandwich-uri și multe altele. Momentan, ne descurcăm. Vă anunț imediat dacă intervine ceva. Dacă doriți mai multe date, mă găsiți la 0743-485.909”, a scris Cristian Abrudan.
Colecte de alimente și bunuri necesare oamenilor care au fugit din calea războiului sunt organizate, printre altele, de Crucea Roșie Bihor, Asociația Filantropia, Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor, Filarmonica de Stat Oradea sau Asociația Cătunul Verde.
De asemenea, Asociația Caritas Eparhial Oradea a avut parte de sprijinul voluntarilor, care s-au mobilizat exemplar în activitatea de colectare pentru refugiații ucraineni care ajung în România.
„Prezența lui Igor, refugiat ucrainean, găzduit împreună cu familia într-una dintre structurile Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, care a acceptat cu bucurie șorțul de voluntar, oferind ajutorul său pentru bunul mers al activității, ne-a motivat mai mult să fim solidari și să ne mobilizăm într-un mod eficient pentru semenii lui, pentru semenii noștri...”, transmit reprezentanții Asociației Caritas Eparhial Oradea, pe pagina lor de Facebook. Contrar așteptărilor, generate poate de diferențele de cultură și de grai, s-a creat o legătură umană aparte între voluntarii Caritas Eparhial și Igor, care a dorit să se implice activ în desfășurarea acestei colecte. Astfel, s-a format o echipă care a lucrat, primind și sortând alimentele și hainele aduse în prima zi din martie, o echipă în care s-a râs, dar în care au fost și momente de tăcere.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.