Campania de  verificare a modalității de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice și persoane juridice) din zonele de case a continuat în perioada 9-12 noiembrie.

Controalele au fost efectuate de către patrule mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, RER Vest și Eco Bihor, cu sprijinul Poliției Locale Oradea. Acțiunea s-a desfășurat pe străzile Tarcăului, Sf. Apostol Andrei, Roman Ciorogariu, Menumorut, Leagănului, Partenie Cosma,  B.P. Hașdeu, Anton Pann, Albacului,  Zlatnei, Mediașului și Constantin Tănase, precum și la 12 asociații de proprietari (Asociația de proprietari Bălcescu, AP Bălcescu B29, AP Decebal 14,  AP Traian și Decebal Bl C86, Progresului 83, AP Scorilo 21, AP Menumorut-Conta, AP Decebal 22 Menumorut 15A, AP Decebal 8/16, AP Decebal 14, AP Dacia 135, AP Traian Decebal B51,  AP Doina-Bălcescu 165).

La „deșeu reciclabil", un singur deşeu neconform

În urma controlului efectuat în data de 12 noiembrie pe fracția de deșeu reciclabil, pe străzile Albacului, Zlatnei, Mediașului şi Constantin Tănase s-a constatat că din 191 de utilizatori ai serviciului de salubrizare, 91 au scos recipienții/sacii în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate. Au fost identificate deșeuri neconforme la un singur utilizator al serviciului de deșeuri. Deșeul reciclabil a fost contaminat cu resturi de mâncare, deșeuri vegetale, măști.

La fracția de deșeu biodegradabil, în urma controlului efectuat în data de 9, respectiv 11 noiembrie pe străzile amintite mai sus, s-a constatat că din 466 de utilizatori ai serviciului de salubrizare, 135 de utilizatori au scos recipienții în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, fiind identificate deșeuri neconforme la 87 de generatori de deșeuri. În aceste cazuri, deșeul biodegradabil a fost contaminat cu alte fracții de cele mai multe ori cu sticle și recipienți din plastic și aluminiu, tampoane, măști, textile, pungi și ambalaje din hârtie/carton, mucuri de țigară etc.

56 de avertismente

În urma controalelor efectuate, Poliţia Locală a aplicat 56 de avertismente, dintre care patru la asociațiile de proprietari, la următorul control eventualele neconformități constatate vor fi sancţionate contravențional cu amendă.

„Se constată o îmbunătățire a activității de precolectare a deșeurilor reciclabile și biodegradabile. În a doua săptămână, procentul de deșeuri reciclabile conforme raportat la numărul de generatori verificați a fost de 71%, în săptămâna a treia acest procent a crescut la 98,90%. În cazul deșeului biodegradabil, procentul a crescut de la 50% în a doua săptămână la 64% în săptămâna a treia”, a precizat Adina Popa, director adjunct al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea.

Întrucât pe fracţia de deșeu reciclabil precolectat în saci galbeni de către utilizatorii serviciului de salubrizare menajeră din curţile comune, Primăria Oradea a constatat că nu se pot identifica generatorii deșeurilor contaminate, pentru a evita pe viitor sancționarea contravențională a tuturor coproprietarilor de imobil, locatarii sunt rugați să menţioneze pe sac, cu un marker sau cu pix, numărul apartamentului unde a fost generat deșeul. Ca urmare s-a solicitat operatorului de salubritate să analizeze această disfuncționalitate în prestarea acestui serviciu de colectare a deșeului reciclabil în saci.

Totodată, în cadrul acestei etape a campaniei, care va avea un caracter permanent, utilizatorii serviciului de salubrizare au fost informați asupra regulilor colectării separate, fiind împărţite și materiale informative în acest sens.

Ghidul  de colectare distribuit de RER Vest poate fi consultat și în format electronic accesând link-ul  https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/. Pentru informații suplimentare cu privire la colectarea selectivă și la nerespectarea drepturilor/obligaţiilor contractuale, utilizatorii serviciului de salubrizare  pot apela serviciul de dispecerat al prestatorului RER Vest la nr. 0374/885.693 - program telefonic (luni - vineri) 07.00 - 19.00; 0259/433.195 - program telefonic (luni - duminică) între orele 19.00 - 07.00.