Cei 40 angajați ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor care au dat Spitalul în judecată pentru că nu au primit tichete de vacanță, au câștigat în prima fază procesul. Reprezentanții unității medicale spun că vor face apel întrucât, conform legii, tichetele se dau doar dacă sunt fonduri suficiente.

Săptămâna trecută, mai exact pe 4 august, Tribunalul Bihor a admis cererea formulată de 40 de angajați ai Spitalului Județean, personal auxiliar (infirmiere, îngrijitoare şi brancardieri) care au solicitat să primească tichete de vacanță.

Tribunalul „obligă pârâtul Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea la plata către reclamanți a contravalorii tichetelor de vacanță aferente anilor 2018 și 2019 în cuantum de câte 1.450 de lei pentru fiecare an, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflație precum și dobânda legală începând cu data scadenței și până la plata efectivă. Obligă pârâtul să plătească în favoarea reclamanților suma de 4.000 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată. Admite cererea de chemare în garanție formulată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea în contradictoriu cu Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Bihor. Obligă chemații în garanție, Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Bihor să aloce pârâtului fondurile necesare achitării către reclamanți a drepturilor cuprinse în prezenta hotărâre. Obligă chemații în garanție, Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Bihor să achite pârâtului, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, suma de 4.000 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată. Numai cu drept de apel în 10 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bihor”, se afirmă în sentința dată pe 4 august.

Prins cu foarte multă treabă, managerul Gheorghe Carp, cel care se ocupă de managementul spitalelor în perioada pandemiei de Covid a spus că va face apel.

„Avem foarte mult de muncă în această perioadă cu 50 de infectați de Covid-19 pe zi, dar în acest caz vom face apel. În Lege scrie că aceste tichete se dau doar dacă sunt fonduri suficiente iar acum chiar nu este un moment potrivit pentru așa ceva”, a spus Gheorghe Carp, pentru Crișana.

 

Problemă veche

Situația tichetelor de vacanță de la Spitalul Județean nu este unică în țară. Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” şi Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi, Spitalul Municipal Rădăuți, Spitalul Județean din Craiova, Spitalul Judeţean din Braşov, sunt doar câteva din unitățile medicale în care au existat, în ultimul an, conflicte cauzate de neacordarea tichetelor de vacanță. În unele cazuri s-a ajuns la proces, Spitalul din Rădăuți a câștigat chiar un proces, obligând conducerea să achite contravaloarea tichetelor. În alte cazuri, oameni au protestat în stradă.

Conform Legii 165 din 10 iulie 2018 privind acordarea biletelor de valoare „angajatorii pot fi: instituţiile publice centrale şi locale, aşa cum sunt definite la art. 2 pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv cele

finanţate integral din venituri proprii”, iar la art. 4 se subliniază „Biletele de valoare se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din domeniul bugetar, şi în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, pentru celelalte categorii de angajatori”. În aceeași Lege, la capitolul 10, se afirmă: „Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora, precum şi valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, pe suport hârtie şi/sau pe suport electronic”.