Arhitectul-șef al Oradiei, Radu Fortiș, a anunţat că, în 2018, a crecut cu 4% numărul certificatelor de urbanism. În schimb, numărul autorizaţiilor de construire în municipiu au scăzut cu aproximativ 8% faţă de anul 2017. Pentru anul în curs, Instituţia Arhitectului Şef intenţionează să emită certificate de urbanism online.  

 

Raportul de activitate din anul 2018 a Instituției Arhitectului Șef a fost prezentat vineri, 15 februarie, de arhitectul-şef al municipiului, Radu Fortiş, în cadrul unei conferinţe de presă. „În anul 2018 se constată o creștere a numărului certificatelor de urbanism cu cca. 4% față de anul trecut și cu 28% peste media anilor anteriori, o scădere a numărului autorizaţiilor de construire cu cca. 8% față de anul trecut și o creștere cu 6,7%  față de media anilor anteriori, și o creștere a numărului autorizaţiilor de desfiinţare cu 21% față de anul trecut și cu 6,6% față de media anilor anteriori”, a menţionat Fortiş. Potrivit acestuia, odată cu introducerea taxei în regim de urgență, la solicitarea beneficiarilor, certificatele de urbanism se emit în două zile lucrătoare, pentru o taxă de 150 de lei, iar autorizația de construcție în cinci zile lucrătoare, taxa fiind de 500 de lei. În anul 2018 numărul documentelor emise în regim de urgență a crescut cu 1,6% față de 2017. De asemenea și obiectivul propus pentru 2018 de a scurta perioadele de emitere și pentru regimul normal, la 7 zile pentru certificatele de urbanism, respectiv la 15 zile pentru autorizațiile de construire, s-a îndeplinit în marea majoritate a cazurilor.

„În scurtă vreme vom putea să începem să emitem și certificate de urbanism online prin sistemul CID pe care îl gestionează la ora actuală Primăria, iar astfel utilizatorul, beneficiarul sau proiectantul își va depune toate documentele online și va primi răspunsul pe măsură, online, rapid și eficient”, a adăugat arhitectul-șef, Radu Fortiș.

În cadrul Instituției Arhitectului Șef în anul 2018 au fost gestionate 14.254 de acte de diferite tipuri. Din totalul de acte, peste 2.200 au fost regularizări și finalizări ale construcțiilor, înștiințări pentru finalizări etc.

Potrivit raportului de activitate, în anul 2018 au fost înaintate spre analiză şi aprobare către Consiliul Local Oradea 84 documentaţii de urbanism: 35  PUZ-uri și 49  PUD-uri, iar în cadrul comisiei de urbanism au fost analizate 186 de documentații.

În ceea ce privește proiectele aflate în derulare, arhitectul-șef Radu Fortiș a vorbit despre elaborarea PUZ-ului în Centrul Istoric, stabilirea standardelor unice, preluarea documentaţiilor de urbanism online, emiterea online a certificatelor de urbanism și a altor avize și valorificarea potențialului ambiental al malurilor Crișului Repede. 

Radu Fortiş a menţionat că, în anul 2018, Instituția Arhitectului Șef a finalizat mai multe proiecte, printre care: realizarea  reamenajărilor în viitoarele piaţete pietonale din cartiere (Piața Magnolia, str. Nufărului, str. Alexandru Cazaban, Piaţa Velența, str. Sovata, Fagului, Lisabonei); realizarea studiului de fezabilitate pentru amenajarea pasarelei pietonale peste Crișul Repede lângă hotelul Hilton; realizarea proiectului de relocare al statuii voievodului Mihai Viteazul din Piața Unirii în Piața care îi va purta numele (Centrul Civic); realizarea masterplanului pentru viitorul campus universitar.

De asemenea, în cursul anului 2018 a fost lansat concursul de soluții pentru statuile celor doi episcopi - episcopul ortodox Roman Ciorogariu și episcopul greco-catolic Dimitrie Radu, ce vor fi amplasate în Piața Unirii în fața celor două catedrale. Tot în 2018 a fost lansat concursul de soluții pentru statuia ecvestra a regelui Ferdinand, care se va fi reamplasată în ansamblul Duiliu Marcu din Piața Unirii. Un alt concurs de soluţii lansat anul trecut de Instituţia Arhitectului Şef a fost cel pentru statuia lui Iuliu Maniu, care va fi amplasată lângă Catedrala Greco-Catolica Sf. Nicolae.

Pentru anul în curs, instituţia condisă de Radu Fortiş lucrează la proiectul privind amenajarea piațetei peste parcarea subterană din str.Independenței; realizarea studiului de fezabilitate pentru amenajarea unei Grădini Botanice și a unui parc în zona str. Meiului; realizarea planului urbanistic zonal pentru amplasamentul situat la intersecția blvd. Decebal cu str. Tudor Vladimirescu; elaborarea caietului de sarcini în vederea lansării concursului de soluții pentru statuia arhitectului orădean Rimanóczi Kálmán jr. lângă biserica romano-catolica „Barátok”.

Pe de altă parte, în cadrul programului multianual de lucrări de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală din Centrul Istoric al Oradiei, se are în vedere reabilitarea a 63 clădiri situate pe 9 străzi care debușează în Piața Unirii, Piața Ferdinand, str. Republicii.