Întoarcerea artistului "rătăcitor" - Sculptorul Durgheu revine (cu voie sau fără voie) în atelierul său de creaţie
Izgonirea artistului Cornel Durgheu, cunoscutul sculptor şi universitar orădean, din atelierul său de sculptură din Cetatea Oradiei şoca, acum mai bine de patru luni, opinia publică locală şi nu numai. Ieri, în prezenţa avocatului său, Vasile Duţă, a doi martori, administratorul Cetăţii, Dumitru Noane, precum şi a patronului firmei de pază, Durgheu a intrat în atelierul său, având la braţ o notificare pe care avocaţii săi, Vasile Duţă şi Gheorghe Letea, prin cabinetul individual de avocatură Duţă Vasile, au adresat-o pe 24 septembrie Primăriei şi Administraţiei Imobiliare Oradea.
A început numărătoarea inversă...
Prin această notificare, se solicită ca, în termen de 30 de zile, să i se repartizeze prof. univ. dr. Cornel Durgheu o locaţie pentru atelierul său de creaţie, pe fondul legal al contractului de închiriere a unui alt spaţiu care să corespundă cerinţelor sale artistice. Reprezentanţii legii fac trimitere la OUG nr.21/2003, care spune, printre altele, că "persoanele juridice de utilitate publică, respectiv atelierele de creaţie sunt declarate spaţii culturale protejate", precizând că atelierul de creaţie artistică al lui Durgheu este afiliat la Uniunea Artiştilor Plastici din România, fiind persoană juridică şi de utilitate publică, înfiinţat în baza Decretului nr. 266/1950. "Toată povestea cu evacuarea lucrurilor şi mutarea lor din atelier a fost furt calificat. E vorba de un abuz săvârşit de AIO, antrenându-l în acest abuz şi pe executorul judecătoresc", acuză avocatul Vasile Duţă, menţionând că, după analizarea actelor prezentate de clientul său, i-a spus acestuia că poate intra liniştit în atelier.
Cu plata chiriei la zi
Însă, odată intrat aici, sculptorul a constatat că i-au dispărut foarte multe lucruri, valori de sute de milioane de lei. "Vă înştiinţăm că vom purcede la inventarierea bunurilor rămase în atelierul de creaţie şi, printr-o notificare ulterioară, vă vom înştiinţa de bunurile sustrase de către AIO şi executorul judecătoresc", se mai arată în notificare. Totodată, se mai aduce la cunoştinţă faptul că atelierul de creaţie existent în incinta Cetăţii, atribuit prin ordinul de repartizare nr. 227/17.08.1994, şi al contractului de închiriere nr. 18/30.08.1994, cu RAGCL, Primăria Oradea, fiind pus sub prezenta unei tacite relocuţiuni, a achitat chiria la zi. "Atelierul de creaţie este protejat de legislaţia românească. Am onorat pretenţia Primăriei de a-mi plăti chiria la zi, însă ce au făcut ei este furt calificat. Primarul Bolojan a încercat să justifice abuzul celor care mi-au închis atelierul. Am crezut că e un om drept şi corect, din păcate am constatat contrariul", spune dezamăgit Durgheu, care nu înţelege cum e posibil ca edilul şef să ţină partea celor care au vandalizat un atelier artistic fără acoperire juridică.
Comportament abuziv din partea Primăriei
"Nu credeam că primarul va face jocul unor sentimente ostile. Am ştiut că voi intra în atelier la momentul potrivit, iar acesta a fost azi (n.r. - ieri). Din păcate, daunele sunt incomensurabile, de aceea, împreună cu avocaţii mei, va trebui să analizez, cu multă atenţie şi realism, prejudiciile şi traumele care decurg dintr-un astfel de comportament abuziv şi inuman al Primăriei Oradea", mai spune Durgheu, menţionând că în ultimii 10 ani a făcut nenumărate solicitări, chiar umilitoare, pentru a i se pune la dispoziţie un spaţiu civilizat, motivând că atelierul în care lucrează se prăbuşeşte peste el, după ce, în urmă cu 15 ani, Primăria i l-a dat în această stare jalnică. Din păcate, până în acest moment, solicitarea imperativă a artistului nu a fost rezolvată, neprimind niciun răspuns. "Ba mai mult, după ce am atras de mai multe ori atenţia că atelierul se află într-o stare deplorabilă, tot Primăria mă acţionează în instanţă, acuzând că atelierul se prăbuşeşte peste mine, când de fapt eu ar trebui să procedez astfel, de aici lipsa de respect şi bun simţ", mai acuză Durgheu.
Un lucru e cert: sculptorul Cornel Durgheu nu se va opune reparaţiilor care sunt necesare în Cetatea Oradea, pentru restaurare, şi nici mutării atelierului de creaţie într-o altă locaţie în momentul în care îi va fi atribuit un spaţiu corespunzător necesităţilor sale creatoare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.