Istoricul şi analistul de excepţie Armand Goșu a fost prezent la Oradea vineri, 18 martie, în cadrul unei conferinţe susţinută în Sala Mare a Primăriei Oradea. Alături de el au stat la prezidiu prof. univ. dr. Gabriel Moisa și lector univ. dr. Mihai Maci.

În condițiile unui context internațional mai mult decât tensionat și de tot instabil, cu experți, strategi și comentatori apăruți peste noapte, la Oradea a vorbit poate cel mai

pertinent analist atunci când intră în discuție situația din spațiul ex-sovietic ori politica, năravurile și ambițiile Kremlinului: istoricul, specialistul în geopolitică estică și analistul de excepție Armand Goşu. De altfel, cartea domniei sale, Rusia, o ecuație complicată, este considerată în acest moment cea mai pertinentă contribuție românească la o radiografie lipsită de neclarități a Rusiei contemporane precum și a situației din zonă.

Cine ia, până la urmă, deciziile la Kremlin? Este sau nu instabil psihic Vladimir Putin? Cât l-au dezinformat serviciile secrete? Cât de profesioniste mai sunt, de fapt, serviciile secrete rusești? De ce a eșuat războiul fulger? Care este viitorul Ucrainei? Cât de amenințată este Republica Moldova? Riscăm o confruntare Rusia - NATO? Sunt doar câteva dintre întrebările la care profesorul Armand Goşu a încercat să răspundă în cadrul conferinței. „Poate că e bolnav, dar nu cred că Putin e nebun, cred că deciziile lui țin de o anumită raționalitate și consecvență. Faptul că e imprevizibil nu îl face irațional. Decizia de atacare a Ucrainei nu are ceva excepțional în ea. Se încadrează în tipul de comportament al lui Putin”, crede Armand Goşu. Acesta a subliniat că Putin a avut un obiectiv strategic, acela de a schimba regulile după care se mişcă lumea pe scena mondială. De fapt, aşa cum explică Goşu, Războiul Rece a fost pierdut de URSS, nu de Rusia, iar ce doreşte Putin este revanşă şi respect.

„Rușii sunt altceva, nu-s europeni, deși ar vrea să fie, își trimit amantele în Europa, cumpără castele acolo, fac cumpărături... Acum se întorc spre China pentru că spun că Europa nu-i înțelege și Europa merită să-i întoarcă spatele. Putin e un fel de Petru cel Mare pe dos”, a explicat Goşu. Acesta a atras atenția că poporul rus este convins că Occidentul nu face decât să comploteze împotriva ruşilor şi că astfel se explică susţinerea poporului pentru Putin. O susţinere construită prin dezinformarea prezentă la tot pasul, de la şcoli la presă.
Totuși, aşa cum istoricul a remarcat, „în istoria Rusiei puțini țari, împărați, puțini secretari generali au murit de moarte bună”, lăsând să se înţeleagă că viitorul este întotdeauna incert.
Conferinţa a fost completată de lansarea volumului „De la Napoleon la Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei”, semnat de Armand Goşu.
Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea și Revista de cultură Familia.
Conferinţa poate fi urmărită integral pe pagina de Facebook a bibliotecii, şi pe Youtube.