Autobuzul hibrid marca Solaris a fost prezentat, vineri, 26 ianuarie, jurnaliștilor orădeni, în cadrul unei conferințe de presă în teren, care a inclus și o scurtă plimbare cu acest vehicul prin centrul orașului.

 

Autobuz hibrid marca Solaris

Pe parcursul călătoriei, reprezentanții mass-media au fost însoțiți de către directorul general OTL Viorel-Mircea Pop, directorul tehnic OTL Adrian Revnic și de Gabriel Florea, service-manager Solaris.

„Autobuzul se fabrică în Polonia. La fel ca anul trecut, încercăm să facem teste, efectiv, pe traseu, dar acum doar pe România. Anul trecut, am fost și în străinătate. Testele cele mai relevante pentru o Regie sunt pe traseu, la orele de vârf”, a spus Gabriel Florea, adăugând că autobuzul va fi prezent în Oradea, pentru testare, în perioada aprilie-mai.

„Avem 24 de locuri pe scaune, iar în picioare, încă 69. Noi putem configura autobuzul în funcție de necesități. În cazul în care se pun sistemele speciale pentru persoanele cu handicap, o să scădem de la locurile în picioare, întrucât spațiul de acolo va necesita niște cotiere, centură de siguranță, și automat va scădea la 53-55 de locuri. Noi putem să configurăm autobuzul în funcție de ce este nevoie”, a precizat reprezentantul Solaris.  

Din păcate, însă, cel puţin în viitorul apropiat, un astfel de autobuz nu va putea fi achiziţionat de municipalitatea orădeană, câtă vreme preţul său este de aproximativ 300.000 de euro, iar la câţiva ani trebuie schimbaţi acumulatorii. Vestea bună este că, în acest moment, societatea locală de transport lucrează la strategia atragerii unei finanțări pe Ro-Hu, împreună cu parteneri din Debrețin, în vederea achiziționării a șase autobuze hybrid. De asemenea, tot prin acest proiect pe fonduri europene, se are în vedere modernizarea e-ticketingului, dar și a stațiilor de autobuz și de tramvai din municipiu.

 

Detalii tehnice

Urbino 12 Hybrid folosește un motor electric trifazic, pentru a recupera energia în timpul frânării și o depozitează în patru baterii Li-Ion, cu o capacitate de 3,6 kW/h la o tensiune de 340 V, după care este folosită în momentul accelerării. Pentru sistemul hibrid paralel Eaton, a fost aleasă o cutie de viteze automată în șase trepte.

 „Autobuzul este spațios. În plus, ar fi indicat pentru Oradea, întrucât ar scădea cheltuielile cu transportul. În comparație cu un autobuz alimentat cu motor diesel, acest model are capacitatea să reducă în medie consumul de combustibil cu până la 30%”, a spus directorul general OTL Viorel-Mircea Pop, vineri, la conferința de presă.

Cu o zi în urmă, mai exact joi, 25 ianuarie, OTL a prezentat, tot într-o conferință de presă în teren, autobuzul electric Xiamen Golden Dragon Pivot Electronic XML 6125CLE, sută la sută nepoluant. Vehiculul este prezent de câteva zile în Oradea, unde circulă pe mai multe linii, pentru ca specialiștii OTL să-şi dea seama care sunt parametrii săi de funcționare. Din păcate, încă din prima zi, două scaune din acest vehicul au fost vandalizate.

„În timp ce circula pe linia 22, două scaune au fost deja vandalizate, fiind tăiate sau murdărite cu gumă. Știu că doamnele preferă scaunele tapițate, pentru că sunt mai călduroase și confortabile, însă cele de plastic sunt mult mai ușor de întreținut și de curățat”, a menționat directorul OTL.