La Cluj-Napoca, a avut loc, în zilele de 4-5 august, Congresul extraordinar al Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, care s-a desfășurat sub auspicii nefaste, întrucât președintele asociaţiei, dl Octav Bjoza în vârstă de 83 de ani, a suferit un atac vascular celebral cu doar două zile înainte de începerea lucrărilor congresului.

În ciuda acestui fapt, zeci de foști deținuți politici din întreaga țară, precum și urmași ai acestora s-au reunit la Cluj-Napoca pentru a dezbate amendarea statului AFDPR prin introducerea articolului care a decis primirea urmașilor foștilor deținuți politic cu drepturi depline în AFDPR.

Congresul extraordinar a fost organizat sub patronajul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, lucrările având loc în Aula Magna a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB. Din partea filialei bihorene, au fost desemnaţi de către Comitetului de conducere Mircea Teaha, pentru a reprezenta seniorii şi Nistor Alin Bădiceanu, pentru a-i reprezenta pe moştenitorii deţinuţilor politici. La începutul congresului, Nistor Alin Bădiceanu a fost invitat să ia cuvântul și a adresat un mesaj din partea urmașilor foștilor deținuți politic. Discursul a fost ascultat cu multă atenție de către Înaltpreasfinția sa Mitrolopitul Andrei care a și deschis oficial lucrările congresului. În acest discurs, Bădiceanu a ținut să mulțumească eroilor neamului pentru atitudinea lor nu doar în închisori ci mai apoi când au fost puși în libertatea „închisorii mari”, pentru că au ales „să fie reprezentanţi şi depozitari ai demnităţii acestui popor în acele vremuri de grele încercări”. A urmat o întrebare care, probabil, era pe buzele tuturor delegaţilor: „Care va fi destinul AFDPR după predarea ștafetei? Fi-vor oare tinerii pregătiți să preia această responsabilitate morală și istorică de reprezentare a valorilor pentru care dumneavoastră v-aţi închinat întreaga viaţă?” Răspunsul nu este simplu și cu siguranță vor fi teme ce se vor dezbate la următorul Congres ordinar al AFDPR. Până atunci se concretizează câteva idei de revigorare a filialelor din țară, mai ales prin implicarea concretă a generației mai tinere.”

Discursul s-a bucurat de o reală apreciere și a fost aplaudat de întreaga sală.

A urmat apoi cuvântul Înaltpreasfinției Sale Părinte Mitropolitul Andrei, care a evocat cu emoţie martiriul fostului rector al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, pr. Galaction Liviu Munteanu, prelat care a plătit cu viața, „moştenind” Aiudul, mărturia de credință în fața oamenilor și a lui Dumnezeu.

În continuare, au avut loc lucrările propriu-zise ale congresului conduse de către Biroul Executiv al AFDPR, și de către vicepreședintele Leonard Câmpeanu care a fost împuternicit de către  Octav Bjoza să conducă lucrările congresului.

În după amiaza aceleaşi zile, delegaţii au făcut o vizită la Memorialul Gherla, înființat în anul 2017 de către tânărul preot Grigore Vlad Benea, a cărui muncă de voluntariat împreună cu studenți de la facultatea de istorie și teologie, a reușit să transpună în imagini, cuvinte, în crucile anonime a celor mulți ridicate în cimitirul de pe fosta groapă comună din Dealul Cărămidăriei, un crâmpei al martiriului petrecut în sinistra închisoare de la Gherla. Dintre cei prezenți, au fost și foști deținuți politici care au supraviețuit acestei închisori și au fost ascultați de catre cei prezenti cu mare interes şi emoție. A urmat vizita la Mănăstirea Nicula, unde cu toții s-au rugat pentru sufletele celor care au murit atât în închisori cât și de-a lungul deceniilor urmate amnistiei generale din 1964, conștientizând că încet-încet foștii deținuți politic inca in viata se sting încet , dar amintirea, modelul de viață, învățătura și credința lor vor dăinui, încă multă vreme.

Muncă intensă la AFDPR Bihor

În plan local, vă reamintim și activitatea AFDPR Bihor, unde se duce o muncă intensă, încă din toamna anului trecut, printr-o echipă de voluntari formată din trei persoane care lucrează în mod constant şi susţinut la întocmirea dosarelor urmașilor foștilor deținuți politici și depunerea lor la AJPIS Bihor. De altfel, la congresul actual de la Cluj, AFDPR Bihor a fost dată ca exemplu pentru munca susținută care se duce pentru într-ajutorarea urmașilor foștilor deținuți politic. De asemenea, se lucrează la digitalizarea arhivei și a bazei de date. Iar aici facem apel la voluntari, întrucât volumul de muncă este foarte mare. Programul de lucru cu publicul este luni și miercuri de la 9.30 la 13.00, la sediul din Cetatea Oradea corpul i, cu posibilitatea de a ne contacta telefonic la nr. 0754 816 349 sau prin adresa de mail afdprbihor@gmail.com.

În luna septembrie a acestui an, AFDPR împreună cu alte ong-uri locale, va iniţia două proiecte mari ce urmăresc promovarea culturii memoriei intitulate „Cinstește-ți eroii” și „Împreună transformăm școala”.

În urma acestui Congres extraordinar al AFDPR, filiala județeană Bihor îi așteaptă cu interes pe urmașii foștilor deținuți politici, a prizonierilor și a deportaților, a tuturor a celor care au suferit o formă de represiune în timpul regimului comunist să se înscrie în AFDPR Bihor și să vină cu idei, disponibilitate, bună credinţă, iniţiative şi dorinţă de implicare concretă pentru a arăta părinţilor recunoştinţa pentru valorile şi crezul pe care ei le-au apărat până la capăt și pentru a readuce AFDPR la statutul moral pe care îl merită în România de azi.