La Școala de Arte Francisc Hubic - „De Dragobete, iubește și cântă românește”
Clasa de canto popular românesc a Școlii de Arte ,,Francisc Hubic” din Oradea, împreună cu profesoara și interpreta Antonela Ferche Buțiu, au pornit joi, în zi frumoasă de Dragobete, pe ulița cântecului, pentru a dărui dorul și dragostea horită de glasurile cristaline ale tinereții.
„Prin organizarea concertului de catedră, intitulat ,,De Dragobete, iubește și cântă românește”, ne-am propus să marcăm sărbătoarea iubirii într-un mod inedit, promovând, în același timp, cultura românească, tradițiile și obiceiurile străvechi, legate de această sărbătoare, obiceiuri care încă se mai păstrează în multe zone ale ţării, cu valorificarea potențialului creativ și artistic al cursanților înscriși la clasa de canto popular românesc”, ne-a declarat prof. Antonela Ferche Buțiu.
Și, precum în vremurile de demult, în această zi de sărbătoare tinerii îmbrăcau straiele populare și obișnuiau să se strângă laolaltă, să se bucure, să joace și să culeagă flori, să își cânte și să își declare iubirea, elevii clasei de canto popular românesc ai Școlii de Arte ,,Francisc Hubic” din Oradea, împreună cu prof. și interpreta Antonela Ferche Buțiu, inițiatoarea și organizatoarea proiectului, și-au propus și au reușit să revigoreze această tradiție strămoșească prin cântec, dar și prin reamintirea unor simboluri și tradiții specifice acestei sărbători.
„În demersul nostru artistic am fost ajutați de doi colegi: profesorul de vioară Liviu Buțiu, șeful de secție al Școlii de Arte din cadrul Centrului de Cultură al județului Bihor, și de Vlad Vălean, profesor de acordeon. Vreau să mulțumesc celor doi colegi profesori pentru ajutor și suport în desfășurarea artistică a programului, colegului nostru Csatho Thotom, de la compartimentul de Cercetare, Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, cu care am colaborat pe partea de grafică a afișului și, de asemenea, le mulțumesc și cursanților implicați pentru munca depusă, pentru promptitudinea și deschiderea cu care au răspuns inițiativei mele, pentru strădania de a pregăti momentele inedite, chiar dacă vremurile nu ne-au permis să finalizăm evenimentul pe scenă, ceea ce nu i-a impiedicat să se focuseze și să ofere o prestație de excepție. Asta înseamnă că avem tineri talentați, dornici de afirmare, serioși și dispuși să muncească la promovarea culturii strămoșești, dar care trebuie încurajați, susținuți și valorificați”, ne-a mai spus prof. Antonela Ferche Buțiu. A fost o atmosferă minunată, plină de frumusețea tinerilor și a costumelor populare, încărcată de exuberanța tinereții. Singurul regret al organizatorilor este că nu au putut împărtăși cu publicul larg acest concert, din cauza condițiilor pandemice actuale și a lipsei unui spațiu corespunzător mai mare de desfășurare, în incinta școlii, a unor astfel de evenimente culturale.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.