Clubul Rotary Art Nouveau Oradea, în parteneriat cu Rotary Club Phoenix și cu sprijinul Inspectoratului Județean Bihor și al Filarmonicii de Stat Oradea, a organizat, în cadrul proiectului districtual „Drogurile - de la fascinație la dependență”, o întâlnire cu elevii de liceu din Oradea.

 

Evenimentul a fost menit să disemineze în rândul tinerilor pericolele imense cu grave consecințe legate de consumul de droguri. La întâlnire au participat peste 400 de elevi de liceu, alături de profesori, de la: Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Economic „Partenie Cosma”, Liceul de Arte Oradea, Liceul Sanitar „Vasile Voiculescu”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” și Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”.

Prezentarea a fost susținută de prof. dr. Cătălin Țone, expert antidrog și antidoping, autor al volumului intitulat „Marijuana, zborul spre iad”, și una dintre vocile cele mai competente în domeniu. Adolescenții au avut oportunitatea să-l cunoască și pe Sebi, un tânăr de 25 de ani care a reușit să renunțe la droguri, după ce aproape și-a pierdut viața. El a povestit despre anturaj, despre ce înseamnă dependența și despre modul în care aceste experiențe continuă să îl afecteze chiar și după a încetat să consume.

Tinerii au fost foarte interesați și impresionați atât de povestea lui Sebi, cât și de prezentarea realizată de către Cătălin Țone, care a inclus studii de caz din carte, scurte filmulețe proiectate și extrase din legislația în vigoare referitoare la deținerea și consumul de droguri. Ei au ridicat întrebări și au adresat comentarii și observații relevante, iar la final, au primit exemplare din cartea „Marijuana, zborul spre iad”, cu scopul de a le reaminti pericolele imense ale consumului de droguri.

„Dincolo de măsurile legale, judiciare și medicale pe care statul, prin instituțiile sale abilitate, le ia, și de pârghiile punitive și de tratament pe care le uzitează, consider că, sunt la fel de importante aceste întâlniri cu tinerii, în care atât exemplele pozitive ale celor care au reușit să renunțe la consum, cât și, din păcate, cele negative, uneori fatale, au un rol determinant în a convinge adolescenții să nu aleagă calea dependenței. Prevenirea, cunoașterea consecințelor teribile în toată amploarea lor și dialogul sincer sunt instrumente la fel de importante, pentru că, așa cum se poate vedea, post factum, situațiile devin mult mai complicat de soluționat și, uneori, pot lua o turnură către un deznodământ tragic”, a declarat, la finalul evenimentului, prof. dr. Cătălin Țone, mulțumind, în același timp, organizației Rotary, cluburilor Rotary București Phoenix, Rotary Art Nouveau Oradea, Inspectoratului Județean Bihor și Filarmonicii de Stat Oradea.

Cristina MARINĂU

Foto: Sebi TONŢ