Guvernul a decis introducerea de autobuze și autocare de înlocuire a unor trenuri de călători în zonele afectate de șantierele de modernizare a căii ferate, între Cluj-Napoca și Oradea. Se va putea circula în baza tichetelor de călătorie emise de CFR.

Guvernului României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 131/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transportului feroviar, în baza căreia Autoritatea pentru Reformă Feroviară și operatorii de serviciu public de transport feroviar de călători sunt abilitați să introducă, prin acte adiționale la contractele de serviciu public servicii de transport feroviar de călători cu servicii de autocare/autobuze de înlocuire tren de călători.

Aceste servicii de autocare/autobuze de înlocuire tren de călători reprezintă curse regulate speciale, în sensul definit la Regulamentul (CE) nr. 1.073/2009 și O.G. nr. 27/2011 și sunt menite să asigure continuitatea serviciului de transport către călătorii care aleg să utilizeze trenurile în deplasările cotidiene sau ocazionale chiar în zonele unde liniile sunt închise total sau parțial, pentru a permite implementarea proiectelor de reconstrucție, de reînnoire, de modernizare sau de reparații capitale a căii ferate din România.

În baza noilor prevederi legale Autoritatea pentru Reformă Feroviară și operatorii de serviciu public de transport feroviar de călători vor putea să asigure continuitatea serviciilor publice pe toată zona cuprinsă între Cluj-Napoca și Oradea, acolo unde Compania Națională de Căi Ferate CFR SA implementează amplul proiect de reconstrucție și electrificare a liniei de cale ferată Cluj-Napoca - Oradea - Episcopia Bihor (frontieră) care presupune închideri totale de trafic, pe anumite tronsoane, și reducerea capacității de transport pe altele.

În perioada următoare ARF împreună cu operatorii de serviciu public de transport feroviar de călători, cu sprijinul CFR SA și Informatică Feroviară, vor definitiva lista stațiilor de îmbarcare/debarcare a călătorilor feroviari din autobuzele și autocarele de înlocuire trenuri; vor actualiza sistemul informatic de mers al trenurilor astfel încât toate să se regăsească în informații corecte și clare pentru toate serviciile de înlocuire; vor actualiza sistemele de emitere titluri de călătorie pentru a se regăsi toate stațiile vizate de astfel de servicii de înlocuire; vor perfecta contractele de prestări servicii cu operatorii de transport rutier autorizați care vor furniza operatorilor de transport feroviar aceste servicii.

La bordul autobuzelor și autocarelor de înlocuire tren de călători vor fi valabile titlurile de călătorie feroviare, indiferent dacă călătoria începe, în mod tradițional, pe calea ferată și se continuă cu un astfel de serviciu de înlocuire sau începe cu serviciul de înlocuire și se continuă pe calea ferată.

Noua prevedere legală va permite operatorilor de serviciu public de transport feroviar de călători să reintroducă, în curând, toate serviciile care erau prestate pe zona Cluj-Napoca - Oradea (inclusiv trenurile anulate din lipsă de capacitate a infrastructurii feroviare pe perioada șantierelor). Autobuzele și autocarele de înlocuire tren vor circula la ore și cu opriri similare celor din mersul de tren 2022/2023. Stațiile temporare ale serviciilor de înlocuire vor fi anunțate și semnalizate corespunzător, în conformitate cu prevederile contractelor de servicii publice.