Lucrările de întreţinere din Cimitirul Municipal Rulikowski Oradea - Defrişări sau igienizare?!
Activităţile de igienizare din Cimitirul Municipal orădean îi irită pe unii orădenii, deşi tăierile şi toaletările de arbori sunt solicitate de alţi orădeni. Unele morminte sunt practic distruse de copacii care cresc pe ele, sau în apropierea lor.
„Gabriela Marusca merge zilnic la mormântul mamei ei, iar acum trei zile mi-a trimis pozele cu tăierile de arbori de pe aleile cimitirului”, scrie Vali Leucuţa într-un emai transmis Redacţiei Crişana. Acesta îl acuză pe directorul ADP, Liviu Andrica, că minte atunci când susţine că „toţi arborii tăiaţi erau crescuţi pe morminte”, deoarece „pozele date de mine arătau clar că acei arbori erau pe aleile cimitirului”.
Orădeanul continuă relatarea: „dna Gabriela a fost ieri (miercuri-n.r.) din nou în cimitir şi mi-a trimis poze noi cu tăierile de arbori, care continuă. Se vede clar că toţi arborii nu sunt crescuţi pe morminte, iar salcia ce a fost mutilată… se va usca. Aşa cum se întâmplă cu toţi arborii mutilaţi în Oradea de 14 ani de când a venit la Putere Bolojan! Acest lucru în Oradea se petrece zilnic, zilnic… Primăria Oradea plăteşte milioane de lei anual pentru tăierea arborilor sau pentru mutilarea lor”. Orădeanul continuă apoi cu o serie de acuzaţii aduse administraţiei locale şi judeţene liberale, vinovată la grămadă pentru scumpirea parcărilor, a gigacaloriei, a gazului, pentru alunecările de teren, pentru pasajele rutiere defecte şi multe altele, folosind cuvinte precum „mincinoşi”, „escroci” sau „corupţi”.
Conducerea Administraţiei Domeniului Public ne-a transmis un punct de vedere cu privire la cele semnalate de orădean. Astfel, directorul general Liviu Andrica precizează că „arborii tăiați în ultima perioadă în Cimitirul Municipal erau situați pe morminte sau între morminte, afectând structura de rezistență a acestora. Conform Regulamentului de organizare și funcționare a Cimitirului Municipal, este interzisă plantarea arbuștilor, arborilor pe morminte și între morminte. De precizat că aleile cimitirului sunt considerate cele pietonale, care fac legătura între parcele, și nu aleile dintre morminte”.
De reţinut că foarte mulţi orădeni solicită tăierea copacilor crescuţi în apropierea mormintelor şi acest lucru este de înţeles, fiind vorba de un cimitir, nu de un parc public.
„Toate tăierile și toaletările efectuate în ultima perioadă au fost făcute în urma unor cereri și reclamații ale aparținătorilor nemulțumiți că le sunt distruse mormintele. Mai mult, acești arbori îngreunează sau chiar împiedică efectuarea înmormântărilor. În momentul de față la Administrația Domeniului Public SA Oradea sunt înregistrate 65 de astfel de solicitări/reclamații.
În ultimii 4 ani, Administrația Domeniului Public SA Oradea a plantat pe aleile pietonale din Cimitirul Municipal Rulikowski câteva mii de arbuști.
Având în vedere că locurile de înmormântare sunt tot mai puține, trebuie să pregătim noi locuri și din rândul celor care nu și-au prelungit concesiunile. Nu putem redistribui însă locuri pe care există arbori crescuți.
În concluzie, nu au fost tăiați arbori de pe aleile cimitirului, ci doar arbori de pe morminte sau dintre morminte, care nu sunt considerați spațiu verde. Cu cât arborii sunt lăsați să crească, aceștia sunt tot mai greu de toaletat sau tăiat, în aceste situații impunându-se intervenția alpiniștilor, lucrări care au costuri destul de ridicate”, se precizează în comunicatul transmis de ADP către Crişana.
Caline, foarte bine ca nu "inundezi"! (corect: inund).
O întrebare am și eu, cum funcționează, dacă eu vă trimit pe mail niște fotografii, făcute de mine că nu mi-e greu, însoțite de un text plin de acuzații și invective, mi le publicați? Nu cumva vă transformați într-o aplicație tip report? Nu e cam mult pentru un cotidian independent? Zic și eu, nu dau cu paru! Dacă alții au partipriuri, dumneavoastră nu ar trebui să aveți. Nu o luați în nume de rău, vă rog. Nici mie nu-mi plac multe, dar nu inundez cu invective. Frustrarea nu aduce nimic pozitiv. Altfel e ușor să fii ecologist, arhitect sau orice altceva…
Puteți trimite și dumneavoastră fotografii și informații care vă par că sunt de utilitate publică. Chiar dacă anumite persoane sunt frustrate, sau folosesc un limbaj violent, injurios, acestea pot semnala anumite aspecte care sunt de interes public. Desigur, le tratăm în mod corespunzător, nu dorim să fim platforma lor de exprimare. De aceea, nici în acest caz nu le-am dat curs, ci am explicat în text modul în care a semnalat acele tăieri de copaci și felul cum s-a exprimat la adresa administrației publice. Aveți și punctul de vedere al ADP în acest caz, deci puteți să trageți singur o concluzie.