Luna Plantării Arborilor - Mii de voluntari la acţiunile Romsilva
Săptămâna trecută, Direcţia Silvică Bihor a derulat, în cadrul campaniei „Lunii Plantării Arborilor”, mai multe acţiuni dedicate naturii în general şi pădurii în special.
Deschiderea oficială a „Lunii Plantării Arborilor” s-a desfășurat în data de 15 martie, iar primele acţiuni de plantare la care au participat elevi din şcolile orădene au avut loc sâmbătă, 18 martie.
Astfel, 21 elevi din clasa a 1-a Step by Step, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, însoțiţi de învăţătoarele Lavinia Corodean și Mirela Bar, au participat la o acțiune de plantare la Ocolul Silvic Oradea, deschizând șirul acțiunilor de plantare din ediția din acest an a Lunii Plantării Arborilor, desfășurate în pădurea de la Săldăbagiu de Munte, șantier în suprafață totală de 1,2 ha.
Aceștia au fost urmați de 97 elevi din clasa a 1-a B, D, E, și F de la Școala Gimnazială „Dacia”, însoțiți de prof. Cosmina Pure, prof. Lavinia Popa, prof. Adina Dudaș, prof. Teodora Sîncelean și Oana Sîncelean. S-au plantat puieți de stejar pedunculat „cu multă atenție și bună dispoziție”.
Ziua a fost încheiată de elevi din clasele a 5-a A, B, C, a 6-a și a 8-a B de la Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu”, însoțiți de prof. Alexandra Bulinschi, prof. Derzsi Iuditha, prof. Nicoleta Cioc, prof. Alin Oros, prof. Florica Popovici și prof. Codruţa Caracoancea. Au participat 75 de elevi care au plantat peste 250 puieți de gorun.
Tot sâmbătă, 18 martie, angajaţii Direcţiei Silvice Bihor, alături de Ionuţ Coman şi peste 2.000 voluntari recrutați de el, au fost executate platări pe patru subparcele, cu o suprafață totală de 5,11 ha, folosind 25.500 puieți forestieri din speciile stejar pedunculat (40%), cer (40%) și frasin (20%). „Este vorba despre suprafețe aflate în perimetrul fostei fazanerii de la Păușa (prima și cea mai mare fazanerie din România) și care nu cu mult timp în urmă erau ocupate cu voliere. Obiectivul este introducerea în circuitul forestier a acestora”, precizează DS Bihor.
Luni, 20 martie, de Ziua Fericirii, au avut loc alte activități de educație ecologică prin plantare de arbori, la care au participat preşcolari şi elevi de la trei şcoli orădene.
„Cei mai harnici s-au dovedit cei 18 „grădinari” din grupa mare D, de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 28 din Oradea. Copiii au fost însoțiți, la Săldăbagiu de Munte, de doamnele educatoare Haita Anamaria și Pop Marina Anca. Copiii s-au arătat, ca de fiecare dată, dornici de cunoaștere, de muncă și extrem de veseli. Apoi, au urmat elevii Clasei Exploratorilor (Pregătitoare C), sub coordonarea înv. Gaspar Monika și Bejușca Iulia, reprezentând Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, care au participat la activitatea de plantare în cadrul Ocolului Silvic Oradea, în Pădurea UAT Paleu de la Săldăbagiu de Munte. Bucuria și dorința de cunoaștere au dominat atmosfera. Activitatea a fost încheiată de elevii clasei a XI-a A (19 elevi) de la Liceul Teologic Baptist Emanuel Oradea, prof. coordonator Iștoc Ramona și prof. Iștoc Florin. Fiecare dintre tinerii ecologiști a reușit să planteze cel puțin un puiet de stejar sau gorun. S-au plantat în aceste acțiuni peste 800 sute de puieți. Trebuie menționat că vremea este destul de avansată, fapt ce face tot mai dificil de a organiza după aceste date alte asemenea acțiuni în zonele de câmpie”, precizează DS Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.