Minge de arbitru: Dosarul "FC Bihor", în aşteptarea "loviturii de pedeapsă"
Mult mediatizatul proces FC Bihor, intrat în al doilea an de judecată pe rolul instanţei de contencios administrativ, se apropie de final. Instanţa a ajuns, ieri, la concluzia că s-au depus toate probele necesare soluţionării acestei controversate cauze, însă, la cererea unora dintre părţi, care şi-au manifestat dorinţa de a depune concluzii scrise, a amânat pronunţarea cu o săptămână.
"Păgubitul" nu vrea să fie despăgubit
Ieri a fost ultimul termen de judecată în dosarul iniţiat de Camera de Conturi Bihor celor care s-au aflat la conducerea municipiului în perioada 2000-2004, adică executivului şi consilierilor locali, pentru recuperarea unui prejudiciu de aproximativ 10 miliarde lei, cauzat bugetului public prin preluarea şi finanţarea echipei de fotbal FC Oradea. Astfel, după ce timp de peste un an, instanţa de contencios administrativ a "cules" o serie de probe menite să descurce hăţişul creat în jurul acestui litigiu, ieri, s-a ajuns la concluzia că faza probatorie poate fi închisă, iar verdictul pronunţat. În absenţa "reclamantului", Curtea de Conturi, care, "graţie" unei legislaţii lacunare, a rămas fără reprezentant în litigiu, procurorul financiar sustrăgându-se la termenul precedent, toate celelalte părţi, inclusiv "păgubita", şi anume Primăria Oradea, au pledat pentru respingerea cererii iniţiate de Camera de Conturi Bihor pe motiv că nu există prejudiciu şi nici faptă ilicită. Prezent la dezbateri, Constantin Mălinaş, actualul director al Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", fost consilier local în mandatul 2000-2004, a ţinut să precizeze că la data adoptării respectivei hotărâri de consiliu local s-a abţinut de la vot, fapt nemenţionat însă în procesul-verbal de şedinţă. "Tot timpul am fost împotriva finanţării fotbalului, considerând că sunt alte domenii care reprezintă urgenţe, cum ar fi, din punctul meu de vedere, Biblioteca Judeţeană şi Muzeul Ţării Crişurilor. Drept urmare, nici atunci nu am votat pentru aprobarea hotărârii, m-am abţinut, însă, din păcate, în procesul-verbal de şedinţă nu se consemnează nominal cine votează pentru, împotrivă şi cine se abţine, aşa cum cere legea", a declarat Constantin Mălinaş.
Obiectivitatea expertului, sub semnul îndoielii
Unul dintre motivele invocate de părţi în susţinerea punctului de vedere conform căruia acţiunea Curţii de Conturi ar trebui respinsă a fost raportul de evaluare al expertului (n.r. - Maria Buta) desemnat să stabilească dacă valoarea negociată pe acţiune a fost sau nu cea reală. Care expert, după ce a încasat un frumos onorariu de 49 milioane lei, culmea, a ajuns la concluzia că valoarea de piaţă a acţiunilor achiziţionate de Consiliul Local Oradea în 2003 de la SC Fotbal Club Liberty Oradea era mult mai mare decât cea negociată de executivul orădean. Cu alte cuvinte, chiar s-a plătit mai puţin decât o cerea piaţa în acel moment!? Şi în ciuda faptului că, la acea vreme, Camera de Conturi Bihor a sesizat neregulile raportului de expertiză şi a adus la cunoştinţa instanţei că stabilirea valorii de vânzare a acţiunilor s-a făcut pe baza unor elemente de calcul evaluate cu o mare doză de subiectivism, aceasta nu a considerat că e necesară o eventuală completare, aşa cum s-a solicitat. Asta, în ciuda faptului că o astfel de revenire s-ar fi impus cu atât mai mult cu cât în raportul depus expertul a dat dovadă de inconsecvenţă, în stabilirea valorii finale a pachetului de acţiuni bazându-se pe alte valori asupra cărora el însuşi s-a pronunţat, pe de o parte, ca fiind... incerte, nesigure şi incorect determinate.
În concluzie, un raport de expertiză care, în opinia specialiştilor, poate fi catalogat oricum numai obiectiv nu, vine să întărească punctele de vedere ale părţilor, şi anume că nu există prejudiciu şi nici faptă ilicită. Aşa cum am scris de nenumărate ori, însă, sperăm ca magistraţii desemnaţi să soluţioneze această cauză să dea dovadă de mai multă obiectivitate atunci când vor discerne de partea cui înclină balanţa. Asta cu atât mai mult cu cât "afacerea" fotbalului bihorean înfloreşte pe zi ce trece (din punct de vedere al banilor publici înghiţiţi), fără ca cineva să dea socoteală pentru modul în care sumele puse la bătaie de Consiliul Judeţean, Local şi alte regii îşi pierd urma...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.