Noul sediu al Oficiului Fitosanitar Județean Bihor a fost inaugurat astăzi în prezența ministrului Agriculturii, Adrian Oros. Acesta a declarat la Oradea că s-a întâlnit cu mai multe asociații de fermieri care au spus că cea mai mare problemă cu care se confruntă este gestionarea apei pentru culturile agricole.

 

La inaugurarea noului sediu din strada Ioan Bogdan au participat, alături de ministru, secretarul de stat Marius Micu, directorul general al Autorității Naționale Fitosanitare, Florentin Milea, prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea și primarul Florin Birta, care a mulțumit Ministerului Agriculturii pentru predarea către Oradea a mai multe terenuri pe care se vor face investiții.

„M-am întâlnit astăzi atât cu fermierii, cât și cu reprezentanții instutițiilor subordonate. De la ei am înțeles că cea mai mare problemă este cea a gestionării apei pentru agricultură. Nu doar în Bihor, în toată țara apa va fi o problemă ca resursă pentru agricultură într-un orizont de timp mediu. Ne trebuie o strategie de colectare, transport și folosire a ei și trebuie să dezvoltăm o infrastructură pentru acest lucru. Noi avem un program de desecare și drenaj de peste 300 de milioane de lei, dar trebuie găsite soluții locale”, a spus Adrian Oros, care a subliniat câteva din prioritățile ministerului pe care îl conduce: „ne propunem să investim peste un miliard de lei în tot ce înseamnă depozitare, păstrare și procesare. Avem un deficit comercial mare în acest domeniu. Vom continua să sprijinim micii fermieri. Avem în buget 130 de milioane de lei pentru GAL-uri și trebuie să ajungem la un procent de 36% de agricultură bio”.

Întrebat de jurnaliști de ce prețul pâinii continuă să crească, deși producția este bună anul acesta, ministrul a spus că prețul pâinii depinde de bursă și, chiar dacă în România lucrurile cu această cultură au mers bine, în alte țări a fost secetă sau au fost inundații.

Despre PNRR, Oros a spus că au fost multe propuneri care nu au fost agreate de factorii de decizie europeni, dar lucrurile trebuie privite și din altă perspectivă, anume aceea că vor veni sume de bani pentru ceea ce s-a convenit prin PNRR, pentru anumite programe, iar Guvernul și Ministerul Agriculturii va aloca fonduri pentru proiectele importante care nu au fost prinse în PNRR. Asta înseamnă că banii care ar fi trebuit folosiți în alte programe vor fi dirijați spre cele rămase, ceea ce înseamnă că atunci când se va trage linie, situația va fi pe plus.