Textul final privind abuzul în serviciu „restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracţiunii" şi încalcă dispoziţiile Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, adoptată la New York pe 31 octombrie 2003, anunţă Parchetul General.

 

Ministerul Public a făcut o analiză privind impactul modificărilor legislative ale Codului penal care vizează infracțiunile de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu.

„În ceea ce privește incriminarea propusă pentru abuzul în serviciu, analiza a evidențiat că textul final restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracțiunii, fiind încălcate dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, adoptată la New York la data de 31 octombrie 2003. Totodată, forma propusă pentru modificarea articolului 297 din Codul penal (abuzul în serviciu) excede aspectelor analizate de Curtea Constituțională, care nu a pus în discuție limitarea sferei de aplicabilitate a infracțiunii", transmite Parchetul General, prin intermediul unui comunicat de presă.

Parchetul arată că, drept urmare a restrângerii sferei subiectului activ al intracțiunii de abuz în serviciu, o categorie largă de funcționari va fi exceptată de la răspunderea penală, consecința imediată fiind clasarea în dosarele aflate în cursul urmăririi penale și achitarea în cele în care s-a dispus trimiterea în judecată.

De asemenea, reducerea limitelor pedepselor va avea efect asupra reducerii termenului privind prescripția răspunderii penale, ceea ce va conduce la încetarea procesului penal în multe dosare.

Totodată, restrângerea sferei beneficiarilor folosului material necuvenit doar la soț, părinți, frați și afini până la gradul II legalizează practic, spune PG, celelalte fapte de abuz în serviciu ale funcționarului public săvârșite cu scopul de a obține un folos material necuvenit pentru alte rude apropiate sau alte persoane.

„Pentru a sublinia dimensiunea impactului pe care îl pot avea modificările aduse textului, menționăm că, în perioada 2014-2017, la nivelul Ministerului Public, au fost trimise în judecată 2.099 persoane, prejudiciile cauzate prin faptele comise de către acestea fiind în sumă totală de 4.017.356.809 lei. În ceea ce privește abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu, analiza a relevat că aceasta nu se justifică din perspectiva dispozițiilor Curții Constituționale, lăsând în afara sferei incriminării penale faptele ilicite săvârșite din culpă care aduc atingere drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice. În perioada 2014-2017, au fost trimise în judecată, la nivelul Ministerului Public, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu 233 persoane, iar prejudiciul creat prin activitatea infracțională a fost în cuantum de 5.381.726 lei", avertizează Parchetul General.

Senatul a adoptat, ieri, proiectul de lege privind modificarea Codului penal, cu voturi 74 de voturi „pentru", 9 abţineri şi 28 de voturi „împotrivă”. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut azi în plenul Camerei Deputaților, iar în ședința de joi deputații vor vota propunerea legislativă, în calitate de for decizional. Parlamentarii PSD-ALDE susţinuţi de UDMR au redefinit abuzul în serviciu, grupul infracţional organizat, traficul de influenţă şi au eliminat complet din Codul Penal infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

„Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă", prevede articolul 298 referitor la neglijenţa în serviciu.