O evacuare cu cântec: - Executorul judecătoresc smulge "Dioda" din "priză"
Unul dintre cele mai vechi magazine din oraş care şi-a menţinut acelaşi obiect de activitate de aproape o jumătate de secol a fost ieri scena unei evacuări cu executor şi poliţie. Magazinul Dioda, un adevărat simbol al Oradiei, înfiinţat din anul 1970, riscă să dispară în lupta de interese, dictată de caracatiţa imobiliară din oraş.
În timp ce mii de oameni încă mai aşteaptă o reparaţie financiară din partea statului pentru confiscările din perioada comunistă, o mână de interesaţi au ştiut să profite de această legislaţie şi stare de fapt şi s-au îmbogăţit peste noapte cu afaceri imobiliare. Magazinul Dioda amplasat la parterul Palatului Fuchsl de pe strada Independenţei face obiectul, încă din 2002, a zeci de procese. Nici azi încrengăturile apărute în jurul acestei afaceri privind retrocedarea imobilelor nu au fost soluţionate, mai mult, acum caracatiţa imobiliară a acaparat acest domeniu, iar problema este departe de a fi rezolvată. Ieri, patronul magazinului Dioda, Livia Bei, s-a trezit de dimineaţă la uşă cu executorul judecătoresc şi cu o armată de poliţişti. Proprietarului tabular al imobilului i s-a pus în vedere că trebuie să evacueze actualul spaţiu pe care îl deţine şi să îşi mute toată marfa în cealaltă parte a imobilului de pe str. Independenţei.
Coşmarul a început în anul 2002, când, spune Livia Bei, un cetăţean, pe nume Mihalfy Petru, a reuşit să obţină retrocedarea unor apartamente din Palatul Fuchsl, aducând documente că ar fi nepotul, de soră, al fostului proprietar decedat la Auschwitz. La scurt timp de la retrocedare, acesta a şi vândut proprietăţile dobândite avocatului Decebal Hanaş, fostul candidat la Primăria Oradea din partea PNŢCD, care le-a vândut, la rândul lui, unui alt cumpărător, pe nume Kiss Gabor. Acesta din urmă a obţinut o sentinţă de evacuare, pe care ieri a pus-o în execuţie. "Potrivit legislaţiei în vigoare, orice vânzare este nulă din moment ce imobilul este supus retrocedării atât pe cale administrativă, cât şi judecătorească. Astfel, contractele de vânzări succesive nu au nicio valoare, în concluzie, Gabor Kiss, în acest moment, nu este proprietar, la fel cum nici Hanaş nu a fost proprietar. Mai mult, clienta mea mai are vreo zece procese pe rol, având acelaşi obiect", ne-a declarat Silvia Bochiş, avocata familiei Bei.
Cu toate că instanţele din Bihor nu au tranşat definitiv, într-un fel sau altul, cazul Dioda, ieri, executorul judecătoresc a reuşit să o determine pe proprietara magazinului Dioda să strângă marfa şi să evacueze spaţiul comercial. "Atâta timp căt avem procese pe rol, nu văd cu ce drept sunt evacuată", ne-a declarat Livia Bei.
am ajuns ca acest oras sa fie pe mana tiganilor. Am fost acolo cand acel nenorocit de executor judecatoresc is face treaba dupa ce probabil a luat si el bani de la tiganul de gabor. Inauntru mai veneau oameni care vroiau sa mai cumpere una alta la care nenorocitul de executor judecatoresc Ş HAI MAI REPEDE MUTAREA, CE MAI SERVITI LUMEA. si cica asta e roman... e pe naiba e un gunoi de om care apara nenorocitii de tigani. O antonescule daca ai mia fi trait . ce bine era. ca dispareau toti nespalatii si toti tiganii din tara asta. la fel si acei romani care le tin partea.
Se vede că oraşul este condus de venetici deoarece practic toate magazinele emblematice au dispărut.