Muzeul Țării Crișurilor invită orădenii joi, 6 octombrie, la vernisajul expoziţiei Zestrea Minerală a României. Expoziţia cuprinde mai multe minerale descrise pentru prima dată în România, precum şi câteva din cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul naţional.

 În conceperea acestei expoziţii s-a pornit de la ideea că patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului, puțină lume cunoscând faptul că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun). Eşantioane din categoriile amintite se găsesc în diverse colecţii din ţară, în cadrul diferitelor muzee sau instituţii de învăţământ superior.

În cadrul expoziției vor fi expuse 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice, descrise pentru prima oară în România şi/sau caracteristice spaţiului naţional, dar şi muzeografice, eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorii.

Partenerii instituţiei muzeale în realizarea acestui eveniment sunt Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, Academia Română - Secția de Științe Genomice, Universitatea din București - Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca - Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași - Facultatea de Geografie și Geologie, Institutul Geologic al României și Muzeul Național de Geologie din București.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 6 octombrie 2022, ora 12.00, la secția Muzeul Orașului Oradea cu sediul în Cetatea Oradea, corpul B, etaj 1, sala 10.

Expoziția poate fi vizitată până în luna ianuarie 2023.