Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a anunţat ieri, la Oradea, că judeţul Bihor va primi un radar meteo nou, polarimetric, iar cel existent deja va fi upgradat de la transmisia tip analog la digital. De asemenea, staţia de la Oradea va fi dotată cu un sistem de detecţie a fulgerelor, iar pe viitor se are în vedere înfiinţarea a cinci staţii meteo noi. 

Şefa Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, alături de directorul CNR Banat-Crişana, Silvia Barbu, s-a aflat ieri la Oradea, la invitaţia prefectului Dumitru Ţiplea, pentru a discuta despre situaţia de săptămâna trecută, când au fost reclamaţii că a fost anunţat doar cod galben de vijelii deşi s-ar fi impus declararea codului portocaliu. Elena Mateescu susţine însă că valorile vitezei vântului înregistrate în judeţul Bihor în data de 5 februarie nu au depăşit 25 m/secundă, valoare peste care normele internaţionale prevăd anunţarea codului portocaliu. „Nu au fost probleme care să mă aducă în Bihor, dimpotrivă, am vrut să vă prezentăm situaţia aşa cum este ea”, susţine Mateescu. Potrivit directorului general al ANM, în Bihor sunt şapte staţii meteo funcţionale, adăugând că centrul regional Banat-Crişana este singurul centru din ţară care beneficiază de două radare meteo – unul la Timişoara, celălalt la Oradea. „Toate cele şapte staţii meteo din Bihor sunt funcţionale, inclusiv radarul din Oradea, de pa Calea Aradului, unde se va face un upgrade de transmisie de la analog la digital”, a menţionat Elena Mateescu. În ceea ce priveşte radarul de pe Dealul Vântului, acesta este pus în conservare încă din anul 2009, fiind depăşit din punct de vedere tehnic. 

Pe de altă parte, în luna decembrie a fost semnat un contract de finanţare din fonduri europene, prin POIM, a unui proiect care vizează achiziţia a şapte noi radare Dopller, dual polarimetrice în bandă S, dintre care unul va ajunge la Oradea în locul celui de la staţia de pe Dealul Vântului. Costul unui astfel de radar este de 5 milioane euro, care include şi construcţia turnului radar. Tot la Dealul Vântului va fi instalat un sistem de detecţie a fulgerelor, în valoare de circa 500.000 de euro, dar şi alte dotări tehnice precum senzori de timp prezent şi vizibilitate orizontală, traductori specifici pentru măsurarea stratului de zăpadă etc. Până la 15 februarie, se va încărca pe SEAP achiziţia privind realizarea studiului de fezabilitate, pentru cele şapte radare meteo, a menţionat Mateescu, adăugând că acestea trebuie instalate până cel târziu în anul 2023.

Directorul general al ANM a anunţat că la Bucureşti va fi înfiinţat Centrul European Regional de Agrometeorologie. În acest context, Elena Mateescu a anunţat că, în urma dicuţiilor cu prefectul, a luat decizia înfiinţării a cinci noi staţii meteo în Bihor, pentru a mări densitatea punctelor de observaţii şi a programului de agrometeorologie. Potrivit prefectului Dumitru Ţiplea, două staţii vor fi amenajate între Oradea şi Chişineu Criş, pe linia de graniţă, una între Holod şi Borod, una în zona Brusturi şi una în zona Marghita, Instituţia Prefectului angajându-se să facă diligenţele necesarea pentru obţinerea terenurilor. O astfel de staţie costă între 15.000 şi 20.000 euro.