Ordinul de Prohibiție a Pescuitului, aferent anului 2017 și apărut recent, are câteva particularități, comparativ cu legislația similară apărută anterior. Practic, această prevedere interzice pescuitul recreativ în Oradea, de la 500 m amonte de Podul Dacia până la 500 m aval de Podul Densușianu, până în 15 martie.

 

Într-un comunicat de presă trimis de Andrei Togor, manager de proiect în cadrul APS Aqua Crisius, se arată că au fost instituite zone de protecţie, una dintre ele afectându-i și pe pescarii orădeni. Alte zone protejate până în 15 martie sunt în Tărian și Borș, dar și în Șoimi și Ginta, pe Crișul Negru.

Potrivit documentului, zonele de refacere biologică (pescuitul este închis tot anul) sunt următoarele: râul Crişul Negru, localitatea Ginta, de la punte aval prag Ginta; râul Crişul Negru, localitatea Tăut, 825 m amonte piză captare; râul Crişul Negru de la balastiera Batăr, în aval până la canton ANIF Batăr; râul Crişul Repede, localitatea Cheresig, de la evacuare canal Alceu, în aval până la frontiera cu Ungaria.

În perioada 1 aprilie - 30 mai, inclusiv, va fi prohibiție generală. Știuca este prohibită din prezent până în 15 martie, inclusiv; păstrăvul este prohibit până la 1 mai și de la 15 septembrie, iar lipanul este prohibit tot timpul anului.

„Aceste prevederi au fost gândite pentru a civiliza puțin pescarii. Ele au fost gândite pentru a proteja peștii care se adună în gropile de iernat. Este vorba despre doar câteva zile, până la 15 martie, iar pentru 2, 3 pești, nimeni nu va dori să ia amendă, mai ales că amenzile pentru pescuitul în prohibiție sunt destul de mari, fiind cuprinse între 600 şi 1.000 lei”, a declarat pentru Crişana Andrei Togor.

Rămâne de văzut câți dintre pescari se vor conforma noilor prevederi și vor pune undițele în cui până în 15 martie.