Lumea satului românesc şi implicit tradiţiile din regiunea Crişana au fost contopite într-o expoziţie-simbol, „Cânepa - între mărire şi abandon în lumea satului românesc din Țara Crișurilor”, realizată de secţia Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor. După succesul deosebit al expoziţiei în Milano, a venit rândul basarabenilor să intre în contact, prin intermediul instituţiei orădene, cu valoroase mărturii ale societăţii rurale din cadrul spaţiului carpato-danubiano-pontic.

Astfel, la finele anului trecut, în incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, Republica Moldova, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea a deschis expoziţia cu genericul „Cânepa - între mărire şi abandon în lumea satului românesc din Țara Crișurilor”. Expoziţia care s-a bucurat de peste 10.000 de vizitatori în Milano a atras şi atenţia basarabenilor. Astfel, peste 5.100 de vizitatori au trecut pragul expoziţiei, majoritatea elevi şi tineri care au rezonat cu aceste mărturii simbolice pentru spaţiul rural românesc.

„Expoziţia are, evident, înainte de toate, o dimensiune etnografică şi istorică vizând rolul cânepii în societatea rurală din spaţiul românesc şi, implicit, bihorean. Însă expoziţia este şi o realizare, potrivit căreia acum avem datoria ca în plan cultural să continuăm să putem lucra la destinul viitor al sufletului românesc de peste Prut. E destinul adânc la care avem acces chiar şi din acest colţ de Românie”, mărturisea, la deschiderea evenimentului, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

„Expoziţia deschisă de instituţia noastră în Chişinău s-a bucurat de un public numeros, foarte multe aprecieri şi de o bună mediatizare. Filme documentare despre acest eveniment au fost realizate inclusiv de postul naţional de televiziune din Moldova”, a spus pentru Crişana Aurel Chiriac.

„În acest context, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea şi Ministerul Culturii au stabilit două protocoale de parteneriat în vederea realizării altor două acţiuni comune. Prima va fi în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, când orădenii vor avea ocazia de a admira o importantă colecţie de covoare moldoveneşti din secolele 18-19, din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie Naturală şi Etnografie din Moldova”, a mai precizat directorul M.T.C. Cel de-al doilea eveniment în parteneriat va avea loc în data de 23 iunie, când muzeul orădean va participa cu o expoziţie de port popular din regiunea Crişana la evenimentele organizate în cadrul Zilei Portului Naţional din Moldova.

Colaborările vor continua şi în anul 2018, când, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea şi Muzeul Naţional de Artă din Moldova vor face schimburi expoziţionale între artiştii plastici orădeni şi artiştii plastici moldoveni.