Petru Filip este autorul unui furt intelectual de proporţii
"Primul plagiator" al Oradiei şi-a dat, încă o dată, arama pe faţă
Chiar dacă am demascat, recent, pe prima pagină a ziarului nostru, modul fraudulos în care şi-a redactat pliantul electoral, plagiind realizările edililor din Tokio (Japonia) şi din Southampton (Marea Britanie) şi prezentându-le ca şi cum ar fi fost ale lui (vezi foto pag. 2), primarul Petru Filip perseverează în impostură printr-un furt intelectual de proporţii, care, cu siguranţă, va face ocolul agenţiilor de presă din ţară şi străinătate. Chiar dacă orice om de onoare, în această situaţie, şi-ar face mea culpa, prezentându-şi demisia din funcţia publică pe care ar deţine-o, nu aşteptăm un asemenea gest de la "primul plagiator" al Oradiei. Electoratul va şti, însă, ce are de făcut...
Lansată cu surle şi trâmbiţe, ieri, după-amiază, la Librăria "Eminescu", cartea "Managementul administraţiei publice", semnată de dr. ing. Petru Filip, nu este, cum ar fi fost normal, rodul unei experienţe personale acumulate în cei 10 ani de când acest personaj s-a înstăpânit peste Oradea, ci, mai degrabă, o contrafacere jalnică după opera unor distinşi universitari, dacă ar fi să amintim doar de doamna conf. univ. dr. Armenia Androniceanu, şefa Catedrei de Administraţie şi Management Public din cadrul Facultăţii de Management a Academiei de Studii Economice Bucureşti, sau de col. dr. Ioan Constantin Petca, omologul ei de la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, care nu au avut nici măcar "onoarea" de a fi citaţi în bibliografia inserată la pagina 199 a lucrării al cărui autor i-a plagiat copios.
Timpul scurt avut la dispoziţie, "opera de căpătâi" a viitorului fost primar Petru Filip fiind lansată şi oferită cu autograful "autorului", ieri, cu doar câteva ore înainte de închiderea acestei ediţii, nu ne-a permis decât o analiză comparativă sumară a textelor incluse de-a valma între coperţile lucioase şi textele adevăraţilor autori, pe care le-am putut accesa, cu uşurinţă, pe Internet.
Contactată telefonic de redacţia noastră, doamna conf. univ. dr. Armenia Androniceanu şi-a mărturisit stupoarea şi indignarea faţă de îndrăzneala "scriitorului" Petru Filip, care, fără cel mai mic bun simţ şi fără nici o aprobare, a încercat să scoată ochii electoratului cu o carte ţinută pe mânecă până în ultima zi de campanie electorală, dar care, din nefericire pentru el şi din fericire pentru orădeni, s-a dovedit... nenorocoasă. La fel de revoltat a fost şi prorectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti, prof. univ. dr. Nicolae Dardac, la auzul veştii că opera unui cadru universitar de excepţie din cadrul Academiei pe care o conduce a ajuns să fie plagiată de un ilustru anonim, dar cu pretenţii de atoateştiutor într-ale administraţiei publice, de la celălalt capăt al ţării. De altfel, imediat după ce va primi coletul cu compilaţia jalnicului său "epigon", dna conf. univ. dr. Armenia Androniceanu ne-a declarat că se va adresa organelor competente penale şi academice pentru a obţine reparaţiile morale şi materiale de rigoare. În acest caz, prevederile legii sunt deosebit de dure. Potrivit art. 140 lit. d) din Legea 8/1996, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă de la 200.000 de lei la trei milioane de lei, dacă nu constituie o infracţiune mai gravă fapta persoanei care, fără a avea autorizarea, sau, după caz, consimţământul titularului drepturilor recunoscute prin prezenta lege (legea privind protecţia drepturilor de autor şi a drepturilor conexe) traduce, publică în culegeri, adaptează sau transformă o operă, pentru a obţine o operă derivată. Iar prin reproducerea, integrală ori parţială, a unor fragmente din lucrări de specialitate pentru a publica, sub semnătură proprie, o carte despre managementul administraţiei publice locale par să fie întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni, atât sub aspectul laturii obiective (activitatea de a copia fragmente de text, pe care le-a publicat, mai apoi, într-o culegere de materiale privitoare la administraţia publică locală şi managementul ei), cât şi ale laturii subiective a infracţiunii (a existat o intenţie directă, persoana în cauză, respectiv Petru Filip, acţionând cu intenţia de a realiza cartea pe care urma s-o publice), iar scopul cerut de lege pentru a fi realizată latura subiectivă a infracţiunii este, în acest caz, evident: de a câştiga notorietate şi bani, prin plagierea muncii altuia.
Prezentăm, mai jos, câteva exemple sugestive ale modului în care cel "a cărui inimă bate pentru Oradea" a înţeles să-şi însuşească necuvenit opera unor adevăraţi profesori de management al administraţiei publice, un domeniu atât de străin, din păcate, viitorului fost primar Petru Filip....
Comentarii
Nu există nici un comentariu.