Porţi deschise la Primăria Oradea - Pretendenţi cu ghiozdan la jilţul lui Bolojan
Ieri, începând cu ora 12.00, municipalitatea şi-a deschis porţile tuturor orădenilor dornici să o viziteze. Bineînţeles, cei mai fascinaţi de ocazia de a sta în fotoliul edilului-şef au fost cei mici, 26 de copii venind în vizită însoţiţi de educatorii centrelor de învăţământ de care aparţin.
De mici aspiră să conducă oraşul
Întrebările şi curiozitatea sinceră oglindite în privirile sfioase ale prichindeilor au fost răsplătite pe deplin de către angajaţii Primăriei, care le-au oferit celor mici posibilitatea să viziteze Sala mare de conferinţe "Traian Moşoiu" sau chiar biroul în care primarul Ilie Bolojan se ocupă de gospodărirea urbei. Încântarea copiilor a atins cote maxime când li s-a oferit posibilitatea de a lua loc la biroul cel mai important din oraş, fiecare dintre micii "interimari" ai oraşului afirmând răspicat "vreau să mă fac primar". "Am organizat zile destinate vizitei publicului orădean la Primărie în ultima vineri a fiecărei luni şi suntem deja la a treia ediţie. Am început în luna mai, în vinerea respectivă înregistrând un număr de vizitatori foarte mare, aproximativ trei sute. Ziua Porţilor Deschise începe întodeauna la ora prânzului şi se încheie la ora 15.00. De fiecare dată organizăm expoziţii cu tematici diferite, de data aceasta s-a vorbit despre răscoalele ţăranilor din judeţele Bihor şi Arad în perioada comunistă şi urmările grave ale înăbuşirii lor", a precizat Anca Sas, consilierul de imagine a primarului Ilie Bolojan.
60 de ani de la răscoala ţăranilor
Celor 26 de copii proveniţi de la Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie şi Centrul de Îngrijire de Zi de la Oradea le-au vorbit şi despre răscoalele împotriva regimului comunist atât istorici, cât şi oameni trecuţi prin vremuri tulburi, a căror amintire va sta în continuare mărturie despre tirania şi nedreptatea care au caracterizat regimul politic românesc până la Revoluţie. Prezentarea, însoţită de afişe şi date istorice, a fost organizată de Academia Civică Bihor, printre participanţi numărându-se profesorul Corneliu Crăciun, doctorul Augustin Ţărău, precum şi istoricul Gabriel Moisa. Alături de orădeni care au trecut prin drama deportării sau au avut persoane apropiate lor care au fost asuprite în perioada comunistă a stat Asociaţia Deportaţilor, reprezentată de Aurel Brazdă, preşedintele instituţiei. Răscoala ţăranilor din anul 1949 împotriva regimului comunist a răbufnit din cauza nedreptăţilor pe care ţărănimea bihoreană le-a îndurat. Mulţi au căzut însă victime răzmeriţei, care a fost stârpită în mod crunt, prin execuţii, deportări şi torturi aplicate celor răzvrătiţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.