„Posturile nu există și nu pot fi ocupate prin presiune” - Doru Fârte a renunțat la protest
După câteva zile în care și-a pus sănătatea în pericol, stând în frig sub cerul liber, fără să obțină decât atenție din partea jurnaliștilor, actorul Doru Fârte a decis să renunțe la protest.
A făcut acest lucru, luni, 13 februarie, organizând o conferință de presă, de la ora 13.00, în fața Teatrului Regina Maria, acolo unde, la un moment dat, și-a făcut apariția și managerul teatrului, Daniel Vulcu.
„Am hotărât să renunț la grevă, deoarece cinci zile sunt de ajuns și nu am obținut nimic. Mai mult decât atât, am fost sfătuit de echipajele medicale, care s-au ocupat ireproșabil de mine, să mă internez în spital, pentru că am niște probleme de sănătate mai vechi, care s-au acutizat”, le-a mărturisit actorul jurnaliștilor.
Doru Fârte a mai spus că a ales o formă pașnică de protest, pentru a trage un semnal de alarmă, considerând că este pus în imposibilitatea de a-și exercita meseria.
„Pe Consiliul Județean îl costa, cu aproximație, 5.000 de lei pentru un salariu, un post în plus la teatru, fie că eram eu sau, cine știe, poate Marcel Iureș... Prin acest protest, am solicitat doar scoaterea la concurs a unui post și, dacă dovedesc că sunt cel mai bun dintre cei care se prezintă, îl iau, dacă nu, nu”, a adăugat Doru Fârte.
Între timp, la conferința de presă, și-a făcut apariția managerul teatrului, Daniel Vulcu, care susține că, în actualul context, este imposibil să lărgească organigrama instituției, cu atât mai mult cu cât Consiliului Județean nu a acceptat înființarea de posturi noi.
„Atâta timp cât nu am posturi, această problemă nu se poate rezolva. Posturile nu există și nu pot fi ocupate prin presiune. Așadar, nu poți să faci nici greva foamei, nici o altă formă de protest, crezând altceva. Și eu pot să mă duc mâine la Teatrul Național din București și să cer să fiu încadrat acolo, ca manager, pentru că, la ora asta, nu au manager, convins fiind că pot fi încadrat prin protest. Protestul însă este o formă de presiune ce nu poate fi luată în seamă, iar lucrurile trebuie să meargă în mod firesc și legal. Nu e vina noastră pentru ceea ce se întâmplă, nu noi am creat această situație. Domnul Fârte, însuși, a creat-o, prin faptul că a plecat odată din teatru, a călătorit prin Italia, s-a dus la Baia Mare, unde a avut post, a plecat de acolo, a venit din nou la Oradea, și dorește neapărat aici. Nu am nimic împotrivă, doar că formele trebuie să fie legale, nu sub presiune”, a punctat managerul teatrului.
Vulcu mai spune că, în prezent, are câțiva tineri care joacă pe contract de colaborare, și că nu are un post disponibil pentru acesta.
„Am șase tineri absolvenți, încadrați pe contracte de colaborare. Sunt posturi de jumătate de normă, care au fost reîntregite, și trebuie să le plătim din venituri proprii. Plata din venituri proprii înseamnă că îmi diminuez posibilitatea de a crea noi spectacole, adică diminuez bugetul de spectacole, pentru a plăti salariile, ceea ce nu e în regulă. Tot așa, dacă mergem pe sistemul de protest, încă 1000 de absolvenți de teatru ar putea protesta undeva, în fața unui teatru, și să ceară integrarea prin concurs”, a concluzionat managerul teatrului.
Doru Fârte și-a încheiat protestul așa cum a început, trist și dezamăgit, dar mai slab cu cinci kilograme, un om singur, într-o lume indiferentă și rece, o lume în care parcă și umbrela neagră l-a părăsit pentru vremuri mai bune.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.