Orădenii și-au votat online proiectele preferate, depuse în cadrul programului de bugetare participativă din acest an. Cele mai multe voturi le-a primit proiectul privind înlocuirea bustului de beton al poetului Petőfi Sándor din parcul cu același nume, cu o statuie din bronz și un soclu nou.

Demarată la începutul lunii septembrie, procedura de vot online a proiectelor din cadrul programului de bugetare participativă a ajuns la final. După prima etapă a votării au fost validate 41 de proiecte, care au putut fi votate online de cetățeni în perioada 18 septembrie - 27 noiembrie. După votul online pe primele cinci poziții s-au clasat următoarele proiecte: Înlocuirea bustului din beton al poetului Petőfi Sándor din parcul cu acelaşi nume, cu o statuie din bronz și un soclu nou - 334 de voturi; Semafor cu temporizare pe Calea Aradului (zona Poliției Municipiului Oradea) - 203 voturi; Iluminare cascada de la baza podului Sfântul Ladislau - 156 de voturi; Creștem siguranța în trafic pentru bicicliști, marcarea colorată a intersecțiilor pistelor de biciclete cu străzile sau trotuarele - 154 de voturi; Decorarea picioarelor podului rutier peste intrarea Băile Felix-Oradea - 80 de voturi.

Printre proiectele supuse votării se mai numără: amenajare parcare, vestiare și toalete ecologice în zona Silvaș, amenajare loc de picnic în pădurea Nojorid, pistă de biciclete Oradea - ANL Sânmartin, grădină comunitară în cartierul Nufărul, instalarea de pânze de umbră vara pe str. Vasile Alecsandri, realizare trecere la nivel cu calea ferată în Dragoș Vodă, mini pump track în Piața Ghioceilor etc.

După etapa de vot online urmează etapa a doua - organizarea întâlnirilor în cartiere și companii din Oradea, unde se va putea vota din nou.

Potrivit programului anunţat de municipalitatea orădeană, între 11 - 18 decembrie vor fi organizate 10 întâlniri la nivelul cartierelor din municipiul, la care administrația locală așteaptă cetățenii să voteze.

Primele două întâlniri programate sunt în cartierul Ioşia, luni, 11 decembrie: în sala de sport a Liceului Don Orione, de la ora 17.00; la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” - ora 18.30. Urmează marţi, 12 decembrie, întâlnirile din cartierul Nufărul: în Sala Festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” - ora 17.00; Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” - ora 18.30. Miercuri, 13 decembrie, întâlnirile au loc în cartierele Episcopia (la Căminul Multifuncţional de pe strada Ciucaşului nr.11 . ora 17.00) şi Oncea (Şcoala Gimnazială „Ion Bogdan” - ora 18.30). În cartierul Rogerius întâlnirile cu cetăţenii vor avea loc joi, 14 decembrie: la Liceul teoretic „Lucian Blaga” - ora 17.00; la Şcoala Gimnazială nr. 11 - ora 18.30. Ultimele două întâlniri sunt programate pentru luni, 18 decembrie: prima, de la ora 17.00, la Şcoala Gimnazială Dacia, iar a doua, de la ora 18.30, în sala Mare a Primăriei Oradea. Trebuie precizat că o persoană poate vota atât online, cât și la întâlnirile organizate în cartiere, dar de fiecare dată doar un singur proiect.

Bugetul total al programului este de 1.500.000 lei, fiecare proiect putând să obțină o finanțare de la bugetul local de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA. Selecția proiectelor se va face în funcție de numărul de voturi obținute prin platforma online și la întâlnirile publice, până la epuizarea sumei.

Remintim că de la debutul programului de bugetare participativă și până în prezent, în cele trei sesiuni, respectiv 2017, 2018 și 2022, 37 de proiecte propuse de către orădeni au fot selectate, în total, pentru a fi finanțate de la bugetul local.

Printre ele se numără modernizarea Parcului Petőfi, care se află în desfășurare, construirea parcării supraetajate a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor și proiectele de artă stradală „Dream Big” și „Anotimpurile Art Nouveau” realizate pe str. T. Vladimirescu, respectiv Parcul Brătianu etc.