Programului Interreg V-A România-Ungaria. Proiecte de peste 14 mil. euro - Aprobate spre finanţare
Municipalitatea orădeană a anunţat că cinci dintre proiectele depuse în cadrul Programului Interreg România-Ungaria au fost aprobate și propuse spre finanțare. Unul dintre ele vizează transformarea Pieţei Cetate în centru de antreprenoriat, trei proiecte vizează dotarea cu aparatură medicală a Spitalului Judeţean şi a Spitalului Municipal, iar în cadrul ultimului proiect vor fi cumpărate şapte autobuze noi pentru OTL.
Comitetul de Monitorizare a Programului Interreg România-Ungaria a aprobat spre finanţare cinci proiecte în care municipalitatea orădeană este parteneră. Valoarea totală a proiectelor este de 19,4 milioane euro, din care 14,17 milioane euro revin Oradiei. Cea mai mare contribuţie de la bugetul municipiului este în valoare de 4,5 milioane euro la proiectul privind transformarea Pieţei Cetate în centru de antreprenoriat pentru producătorii agricoli. De altfel, acesta este şi cel mai scump proiect, valoarea lui totală, inclusiv investiţiile realizate de parteneri, se ridică la 7,5 milioane euro. Proiectul a fost depus în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor, Primăria Hajdúböszörmény și AJOFM Bihor.
Al doilea proiect vizează dotarea cu echipamente medicale a Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea și Spitalului Central Județean Békés. Prin acest proiect vor fi achiziţionate un RMN, trei ecografe, un aparat C-arm, cinci monitoare de înaltă performanță, cinci aparate ventilație mecanică de înaltă performanță, un aparat digital radiografie - scopie, un sistem de transport vacuum pentru probe de Laborator și Medicamente, un turn complet 3D Full HD pentru Chirurgie Endoscopică Laparoscopică. Suplimentar, se dorește achiziționarea unui sistem de telemedicină care va fi instalat în compartimentul de IT al Spitalului, cu terminalele în Camerele de gardă ale Spitalului (acoperind aproape integral secțiile Spitalului Municipal din Oradea), și realizarea de schimburi de practică între personalul medical al celor două spitale partenere. Valoarea totală a proiectului este 2,9 milioane euro cu TVA. Valoarea totală a bugetului aferent Spitalului Dr. Gavril Curteanu Oradea este 2,45 milioane euro cu TVA, din care fonduri nerambursabile 2,4 milioane euro, contribuția proprie a municipiului Oradea fiind de 49.111,30 euro.
Un al treilea proiect vizează dotarea cu o linie automatizată a Laboratorului de analize medicale a Spitalului Judeţean, un sistem de transport al probelor între secții și laborator (probele ajungând în laborator în câteva secunde), precum și implementarea unei soluții informatice de informare a populației privind analizele medicale pe care și le pot face.
Liderul acestui proiect este Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, având ca parteneri Spitalul Gróf Tisza István din Berettyóújfalu și Municipiul Hajdúböszörmény.
Valoarea totală a bugetului proiectului este 3 milioane euro cu TVA, bugetul aferent Spitalului Județean fiind de 2 milioane euro. Spitalul Judeţean va primi finanţare şi pentru dotarea unui bloc operator Maternitate, ceea ce va permite eliberarea completă a clădirii vechi. Proiectul a fost depus de către Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Universitatea din Debreţin. Valoarea totală a proiectului este de 3 milioane euro, din care 1,2 milioane euro pentru spitalul orădean. Ultimul proiect care a primit finanţare este cel prin care OTL va achiziţiona şapte autobuze noi, de tip Euro 6, va fi elaborat un studiu de flux de călători la nivelul rețelei de transport public local din Oradea, Borș, Sînmartin și Biharkeresztes, va fi achiziţionat un sistem automat de localizare vehicule și informare călători (inclusiv achiziția și instalarea a 50 de panouri de informare în timp real în stațiile de transport public din Oradea) și va fi realizată o aplicaţie pe mobil care să permită planificarea călătoriilor în timp real la nivelul sistemului de transport public din Oradea, Borș, Sînmartin și Biharkeresztes. Liderul de proiect este OTL, parteneri fiind ADI Transregio și Compania de Transport Debreţin. Valoarea proiectului este de 2,9 milioane euro, din care OTL va primi 1,99 milioane euro.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.