Proiecte în valoare de 1,2 miliarde euro gestionate anul trecut în Oradea - Cheia dezvoltării accelerate
Directorul DMPFI din cadrul Primăriei Oradea, Marius Moş, a declarat că, în 2024, direcția pe care o conduce a gestionat 113 proiecte cu finanțare nerambursabilă, având o valoare totală de 1,2 miliarde de euro. Dintre acestea, 8 au fost finalizate anul precedent, 58 se află în implementare, iar 47 sunt în faza de evaluare.
„Le mulțumesc colegilor din Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională pentru efortul depus de-a lungul anilor și, mai ales, anul trecut. Este evident că Oradea s-a dezvoltat considerabil cu ajutorul fondurilor europene. Avem un portofoliu impresionant de proiecte nerambursabile, iar aceste investiții se regăsesc în toate domeniile: infrastructură, sănătate, educație, energie, spații verzi și regenerare urbană”, a afirmat primarul Florin Birta în cadrul conferinţei de presă în care a fost prezentat raportul de activitate al DMPFI pentru anul 2024.
Primarul Florin Birta a evidențiat două direcții esențiale pentru dezvoltarea Oradiei: atragerea investițiilor private, în parcurile industriale, și accesarea fondurilor europene.
„Putem spune că am depășit 1 miliard de euro investiții private în Oradea. La fel de important, proiectele publice finanțate prin fonduri europene au atins pragul de 1,6 miliarde euro între 2008 și 2025. Acești bani se văd în tot ceea ce înseamnă investiții în oraș: de la zone pietonale, la infrastructură, la spitale, la parcuri, în sistemul de încălzire a orașului, regenerări urbane, o largă paletă de investiții în diferite domenii care și-au pus amprenta asupra ceea ce înseamnă municipiul Oradea în prezent”, a precizat Birta.
La rândul său, directorul executiv al DMPFI, Marius Moș, a explicat stadiul actual al proiectelor și cele mai importante plăți realizate anul trecut.
„În momentul de față, suntem în cel de-al treilea ciclu de finanțare 2021-2027, cu termen de finalizare în anul 2029. În paralel, scriem și implementăm proiecte finanțate prin PNRR, cu termen de finalizare 2026. Acest lucru înseamnă că anul viitor va fi unul de vârf în ceea ce privește finalizarea proiectelor derulate prin PNRR”, a menţionat Marius Moş.
Potrivit directorului executiv, în anul 2024, DMPFI a gestionat și continuă să gestioneze 113 proiecte de finanțare nerambursabilă, în valoare de peste 1,2 miliarde de euro. Din acestea, opt proiecte au fost finalizate anul trecut, cu o valoare de 130 de milioane de euro, 58 de proiecte sunt încă în implementare (în valoare de 507 milioane de euro), iar 47 de proiecte, cu o valoare de 582 de milioane de euro, sunt în evaluare.
Marius Moş a precizat că, în topul plăților efectuate anul trecut, pe primul loc, de departe, se află Grupul 7 de la CET, care înlocuiește Grupul 1 și care este în execuție în prezent, cu o valoare de 9,7 milioane de euro. Următorul în acest top este Coridorul de Mobilitate Decebal-Vladimirescu, cu o sumă de 7,7 milioane de euro. Alte plăţi importante efectuate în 2024 au fost făcute pentru următoarele investiţii: Geotermal Ioşia Sud – 5,8 milioane euro; Geotermal Nufărul – 5,6 milioane euro; Coridorul de mobilitate Gojdu etapa a 2-a (Piaţa Cetate) – 5 milioane euro; Ambulatoriul Spitalului Judeţean – 4,3 milioane euro; Spitalul de Boli Infecţioase de pe strada Vlădeasa – 2,6 milioane euro.
În ceea ce priveşte cele opt proiecte finalizate în 2024, acestea sunt: Reconstrucţie Piaţa Cetate etapa 1, în valoare totală de 4,3 milioane euro; Reabilitarea reţelelor de energie termică etapa 3 – 29,3 milioane euro; Geotermal Nufărul – 21,9 milioane euro; Pasajele subterane din Centrul Civic – 32,3 milioane euro; Pasajele subterane din zona Pieţei Cetate – 23,5 milioane euro; Modernizarea sistemului de termoficare pe strada Libertăţii între strada Iosif Vulcan şi Parcul Traian – 1,1 milioane euro; Geotermal Ioşia Sud – 5,5 milioane euro; Construire drumuri colectoare şi pasaj pentru Centru de Transport Intermodal – 11,88 milioane euro.
Pentru anul în curs, printre proiectele vizate se numără: achiziţia a 9 tramvaie şi a 30 de autobuze electrice; autobază nouă în Parcul Industrial 2; coridorul de mobilitae Republicii – Magheru (pasajele subterane de la Gara CFR şi de la Magazinul Crişul); pod pietonal peste Crişul Repede în zona hotelurilor Dacia şi Hilton; promenadă pe malul drept al Crişului Repede în zona Podului Sf. Ladislau; Piaţa Concordiei; reamenajarea Parcului Traian; pietonalizarea străzii Episcop Mihai Pavel; Piaţa Cetate etapa a doua; Restaurarea Cetţii Oradea etapa a patra – Bastionul Crăişorul; Grădina Termală Ioşia, grădina Urbană Nufărul; reabilitarea interioară a Primăriei Oradea; noul spital de pe Vlădeasa; reabilitarea Colegiului Naţional Mihai Eminescu etc.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.