S-a încheiat "aventura" MASH
Cea de-a 14-a ediţie a Taberei Medical Adventure School in Holiday (MASH) a luat sfârşit. După o săptămână de drumeţii, trasee turistice, cursuri şi aplicaţii, studenţii care au luat parte la aventura de la Padiş s-au întors acasă, mulţi, dornici să ia parte şi anul viitor la o nouă aventură.
Tabăra MASH se desfăşoară din anul 2001 şi îşi propune ca prin programul prezentat participanţilor să îi pregătească pe aceştia să facă faţă unor situaţii de urgenţă, mai ales că majoritatea celor înscrişi sunt studenţi ai facultăţilor de medicină. Ca în fiecare an, şi de această dată, cele şapte zile de aventură s-au petrecut pe platoul Glăvoiu, în zona Padiş, unde participanţii n-au avut acces la multe dintre lucrurile cu care sunt obişnuiţi zi de zi. Dar tinerii s-au arătat încântaţi de programul pregătit de către organizatori şi de lucrurile noi pe care le-au avut de învăţat. Atracţia din acest an a fost prezenţa unui elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie. Execiţiul de salvare aeriană desfăşurat de echipajul Unităţii Speciale de Aviaţie a avut ca scop antrenarea salvamontiştilor şi formarea unei echipe pregătite să acţioneze, la nevoie, pe calea aerului, pentru salvarea victimelor. În cele trei zile cât s-a aflat la Padiş, echipajul Unităţii Speciale de Aviaţie a cartografiat zona, stabilind astfel punctele unde ar fi posibilă aterizarea elicopterului în cazul unor situaţii speciale. "Tabăra MASH din acest an face parte din proiectul PHARE CBC de construire la Sântion a primului Centru de Instruire şi Dezvoltare a Abilităţilor pentru Salvatori, pe care îl desfăşurăm împreună cu colegii maghiari din Berettyoujfalu. Este un prim pas prin care dorim să atragem alături de salvatorii profesionişti tinerii care vor să ia parte la salvarea persoanelor în situaţii speciale. Cu sprijinul SMURD Târgu Mureş am reuşit să obţinem o colaborare cu Unitatea Specială de Aviaţie, iar prin exerciţiul desfăşurat am încercat să facem o deschidere în misiunile de salvare aeriene", a precizat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul SMURD Bihor. Directorul tehnic al Salvamont, Lucian Nistor, a ţinut să precizeze că intervenţia cu elicopterul se va face doar dacă starea gravă a victimelor o va impune.
Ediţia din acest an a fost prima la care structurile administrative locale sau judeţene nu au acordat finanţare. Drept urmare, nici unităţile de învăţământ din judeţ nu vor mai beneficia gratuit de susţinerea unor cursuri de prim ajutor, prezentate în tabără de către unii dintre participanţi.
Este trist si in acelasi timp rusinos ca structurile administrative locale si judetene(ma refer la Primaria Oradiei, Consiliul Judetean,Consiliul Local) nu au sustinut acest proiect.Bine ca bagam zeci de miliarde in echipa de fotbal care activeaza in liga a 2-a sau irosim banii pe tot felul de festivaluri, targuri si alte cumetrii pe Cris.Felicitari sponsorilor si tuturor celor care au facut posibila organizarea celei de-a 14 editii si sper sa ne intalnim cu totii la editia aniversara de anul viitor- 1o ani de MASH