Recent, s-a desfășurat un stagiu internațional de tehnicieni/șefi de echipă, organizat de Spéléo Secours Francais, în Saint Rome du Dolan, Franța, la care a fost reprezentat și Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.

 

La acest stagiu internațional au participat persoane din România, Cehia, Elveția, Austria, Irlanda, Israel, Chile și Columbia. Din România au participat nouă speologi, cu diverse calificări în domeniul Salvaspeo, patru dintre ei fiind și consilieri tehnici în cadrul Serviciilor Judeţene Salvamont Salvaspeo Bihor, Cluj, Mureş, Dâmboviţa.

Cadru a fost Bernard Tourte, șeful speleo Secours Francais, sprijinit de două traducătoare din Chile și Ucraina, dar și de colegi de-ai săi, care s-au ocupat de părțile de echipare TSA, acolo unde a fost cazul.

„Stagiul a avut un parcurs interesant, alternand o zi de faleză cu o zi de peșteră, lucru foarte util. Un alt lucru foarte interesant a fost faptul că la exercițiile din subteran au fost omise în mod voit anumite detalii legate de configurația peșterilor, pentru a pune presiune pe viitorii salvatori ca aceștia să găsească soluțiile cele mai potrivite”, anunță reprezentanții Salvamont Salvaspeo Bihor.

Potrivit acestora, volumul de informație care a trebuit livrat și procesat a fost unul foarte mare, în fiecare zi fiind făcute și prezentări legate de salvările din peșteri (organizarea unei salvări, documentația ce trebuie întocmită, grafice, fișe de misiuni etc). Programul a fost structurat astfel: mic dejun, prezentări, activități în teren, prezentări, cină.

„În prima zi de peșteră, salvatorii au fost împărțiți în trei echipe și fiecare a avut de construit un punct cald pentru o victimă, apoi s-a evacuat câte o targă pe un traseu scurt, constând în două contragreutăți și un palan...”, mai transmit salvatorii bihoreni.

La următoarele exerciții, echipele au urmărit un singur scenariu cu o victimă ce a trebuit evacuată pe un traseu mai complex, culminând cu ultima zi, când traseul a fost, în mare parte, acvatic, foarte tehnic, fiind necesar un timp destul de lung pentru montarea sistemelor, dar și pentru evacuare. De asemenea, s-a insistat pe tehnici de excepție în salvare, un lucru extrem de util, mai ales pentru cunoașterea materialelor și a tehnicii, în general.

Reprezentanții Salvamont Salvaspeo Bihor au adus mulțumiri tuturor celor care au făcut ca prezența delegaţiei sub egida Salvaspeo România la acest stagiu să fie posibilă, dar și Spéléo Secours Francais pentru organizare.