Muzeul Țării Crișurilor vine în întâmpinarea orădenilor cu o serie de activităţi, de la ateliere de confecţionat mărţişoare sau dulciuri la prezentări ale obiceiurilor şi tradiţiilor de primăvară.

Sub egida „1 Martie călător vă aduce un mărțișor”, se vor organiza în perioada 22-27 februarie ateliere de confecționat mărțișoare, ateliere de dăruit și degustat turtă dulce, dar şi un târg de mărțișoare tradiționale sau prezentări PowerPoint ale obiceiurilor de primăvară. Aceste activităţi vor avea loc atât la Muzeul Țării Crișurilor, cât și la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” și vor fi susținute de către meșterii populari din Bihor, Maria Borsos Elena, Ana Florea și Anamaria Agaston, care vor readuce în fața publicului modele și tehnici vechi de realizare a acestui îndrăgit simbol al primăverii.
În data de 27 februarie, la Muzeul Țării Crișurilor va avea loc, de la ora 16.00,  și un spectacol muzical susținut de elevii Liceului de Arte Oradea (prof. coord. Florina Burdaș).
Dragobetele, considerat şi cap de primăvară, este asociat cu manifestările precoce ale naturii care-şi urmează anual cursul firesc. „În calendarul popular data sărbătoririi Dragobetelui e cuprinsă temporal între 24 februarie și 1 martie. Această variațiune este dată de zona de referință și de condițiile climatice ale acesteia. Astfel, într-o regiune muntoasă cu ierni mai lungi, Dragobetele va avea o dată mai aproape de luna martie, iar într-o regiune mai joasă, de câmpie, va fi marcat mai timpuriu, în luna februarie”, explică organizatorii.  În lumea necuvântătoarelor se consideră că la data de 24 februarie păsările încep să se adune în stoluri zgomotoase pentru a-și căuta perechea și a forma cuiburi pentru a depune ouă. Prin aceasta, o nouă generație are șansă la viață.

Mărțișorul este o sărbătoare inclusă în patrimoniul UNESCO din 2017, cu răspândire extinsă pentru România, Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia, areal corespunzător vechii lumi tracice.

În tradiția populară românească mărțișorul și 1 Martie înseamnă începutul noului an agricol, în care țăranul își pregătește uneltele pentru un nou ciclu agrar. În plan mitologic, la 1 martie încep zilele Babei Dochia, personaj imprevizibil, care determină nouă sau douăsprezece zile capricioase din punct de vedere meteorologic. În plan simbolic, șnurul din lână în cromatică alb – roșu al mărțișorului simbolizează anotimpurile anului grupate câte două și restrânse la vară și iarnă. În trecutul îndepărtat, firul de lână roșie ar fi fost din lână neagră, iar asocierea alb - negru simboliza binele și răul, care se împletesc în existența umană. Manifestarea este realizată de Muzeul Țării Crișurilor, Secția de Etnografie și Secția de Relații Publice, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul de Arte Oradea prin elevii voluntari, care vor oferi îndrumări de execuție a mărțișoarelor, alături de prof. Nada Panait.

Pentru detalii, înscrieri la ateliere sau la prezentare PowerPoint, cei interesaţi pot apela în perioada 15-20 februarie numărul de telefon: 0259/706101, între orele 9.00-15.30.

Taxa de participare la ateliere este 15 lei, iar la prezentările PowerPoint - 5 lei, ambele având inclusă și o vizită la muzeu. Intrarea la târg este liberă!