Doi dintre apropiaţii episcopului Sofronie au primit însărcinări noi. Măsurile au fost dispuse în urmă cu aproximativ două luni de către conducătorul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei într-o şedinţă a Permanenţei Consiliului eparhial.

"Mâna dreaptă" a episcopului ortodox Sofronie, protosinghelul Mihai Tărău a fost numit stareţ la Mănăstirea Izbuc şi exarh al mănăstirilor din Episcopia Oradiei. El l-a înlocuit la stăreţia mănăstirii pe protosinghelul Dometie, cel care a păstorit acest lăcaş în ultimul deceniu. Mutarea este oarecum surprinzătoare, întrucât Tărău deţinea un post cheie în administrarea eparhiei, având funcţia de vicar eparhial. A doua schimbare în organigrama instituţiei bisericeşti o reprezintă numirea exarhului Antim Oprea în funcţia de consilier canonico-juridic. Acesta din urmă a sosit în Eparhia Oradea odată cu episcopul Sofronie de la Gyula (Ungaria).
Conform declaraţiilor secretarului de cabinet al Episcopiei, diaconul Cristian Rusu, numirile ţin exclusiv de atribuţiile episcopului eparhiei şi s-au făcut conform Statutului pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. Deocamdată, funcţia de vicar eparhial a rămas vacantă.
Conform Statutului BOR, vicarul eparhial la fel ca şi consilierii, inspectorul şi secretarul eparhiali se numesc pentru o perioadă de patru ani, fiind reconfirmaţi sau revocaţi din funcţie de către episcop într-o şedinţă de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial, ţinându-se seama de criteriile stabilite prin Statut. Vicarul eparhial îl ajută în mod direct pe episcop în administrarea eparhiei. Tot conform legii supreme de organizare a BOR, episcopul este cel care numeşte în mod direct stareţii mănăstirilor, "dintre călugării cei mai vrednici, cu o frumoasă vieţuire în mănăstire,
cu intensă activitate duhovnicească". Stareţul are "atribuţii de serviciu" doar în interiorul aşezămintelor pe care le păstoresc şi poate reprezenta mănăstirea în relaţiile cu terţii doar cu consimţământul scris al episcopului.
Mănăstirea Izbuc este, probabil, cel mai cunoscut aşezământ monahal din Bihor, fiind aşezat într-un loc pitoresc la poalele Munţilor Codru Moma. În incinta mănăstirii se găsesc două biserici, cea mare având hramul Izvorul Tămăduirii, iar bisericuţa de lemn are hramul Adormirea Maicii Domnului. Numele mănăstirii este dat de un izvor intermitent aflat în incinta mănăstirii. Fenomenul carstic, unic în Europa, este considerat făcător de minuni, la hramurile celor două biserici mii de pelerini din ţară şi străinătate sosind la mănăstire.