Și-n acest an, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea (AFOREO) a organizat Școala de vară pentru copii din mediul rural, tema aleasă fiind „Meșteșuguri tradiționale românești”.

La invitația părintelui Cosmin Florentin Pop, parohul Bisericii Ortodoxe din Jaca, Ungaria, copiii din satele bihorene au participat la tabăra de iconografie pe care preotul o organizează în fiecare an, începând din 2009. Astfel, în perioada 1-6 iulie, copiii au participat la activitățile susținute de părintele paroh, el fiind singurul din Ungaria care organizează tabere de icoane pe sticlă. Programul a cuprins: ateliere de lucru, respectiv pictură de icoane pe sticlă, arta încondeierii ouălor, discuții pe diferite teme, jocuri, seri culinare tematice (seară românească, seară italiană, seară ungurească) și excursii. Copiii s-au bucurat de excursia la Gyula, oferită de părintele Cosmin Pop, prilej cu care au vizitat Catedrala Episcopală Ortodoxă, unde i-a întâmpinat PS Siluan, episcopul românilor din Ungaria. Apoi, au vizitat cetatea medievală și orașul Gyula, dar și cofetăria veche de 100 de ani. De asemenea, într-una din zile, cu participarea preotului din Vârciorog, a protopopului de Dobrițân și a părintelui paroh din Jaca, s-a săvârșit Sfânta Liturghie pentru participanții la tabără.

„Tabăra de vară are ca scop familiarizarea tinerilor cu valorile spirituale și culturale ale tradiției românești”, ne-a declarat Viorica Cherteș, președinta AFOREO.

Părintelui Cosmin Florentin Pop i s-a alăturat Dorina Hanza, meșter popular din Drăgoteni, care i-a inițiat pe copii în arta încondeierii ouălor.

„Socializând între ei, copiii au descoperit că timpul liber poate fi petrecut frumos și, totodată, interesant și constructiv, în absența internetului și televizorului”, a precizat interlocutoarea noastră.

Copiii au învățat cântece, jocuri și dansuri noi, pe care le vor transmite, apoi, copiilor din Vârciorog, Șimian, Valea lui Mihai, Călățea, Aleșd și Voivozi.

Fiecare participant a realizat o icoană, iar  rezultatele muncii lor vor fi expuse în cadrul unui vernisaj, la Oradea, în cursul anului școlar 2019/2020.

Parteneri în organizarea acestei tabere au fost Centrul de Documentare și Informare al Românilor din Ungaria, Parohia Ortodoxă Jaca, Primăria comunei Jaca și Asociația „Pentru viitorul din Jaca”.