Scrisoare deschisă Domnului Petru Filip, primarul municipiului Oradea
Domnule Filip, mă adresez domniei voastre în numele a 16 semnatari a două memorii, posesori de autoturisme de pe strada Deltei, pentru următoarele motive:
În memoriul din 26.11.2002, cu nr. de înregistrare 175.616, la care am revenit în 21.03.2003, cu nr. de înregistrare 67.254, vă solicitam rezolvarea unei probleme stringente pentru noi, care nu a fost soluţionată nici până astăzi, pentru care considerăm că suntem îndreptăţiţi a vă întreba cum se explică această uitare?
Despre ce este vorba? Strada Deltei este o mică "uliţă" din buricul vechi al burgului pe care-l "păstoriţi". Această "uliţă" pavată cu piatră de râu, probabil din Evul Mediu, peste care ultimul primar din perioada de tristă amintire, pentru cei puţini, şi nostalgică, pentru cei mulţi, s-a îndurat să toarne o pânză de asfalt, care astăzi se decojeşte din cauza vremii şi a vremurilor. În ultimii ani, această "uliţă" a devenit un fel de "canal Panama" al traficului rutier, de tranzitare a urbei dinspre est spre vest, cu o circulaţie deosebit de intensă, automobilele circulând bară la bară în orele de vârf, ba chiar cu blocaje în anumite ore, dimineaţa şi la prânz, când vin şi pleacă elevii de la Liceul "Mihai Eminescu", de pe strada Roman Ciorogariu, circulaţia pe această stradă blocând ieşirea de pe strada Deltei.
"Uliţa" Deltei, o arteră de 115 m lungime şi sub 6 m lăţime în unele porţiuni, cu trotuare de 1 m pe ambele margini, a devenit loc de parcare în timpul zilei pentru numeroşii funcţionari de la Poştă şi Romtelecom, cât şi pentru cei care vin cu treburi la aceste instituţii. Această stare de fapt a devenit un calvar pentru noi cei 21 de proprietari de autoturisme care locuim aici. Dintre acestea, 12 parchează pe stradă şi 9 în garajele proprietate personală. Calvarul nostru, al celor cu garaje, constă în aceea că nu putem scoate autoturismele din garaje, deoarece îngusta arteră este blocată de dimineaţă cu maşinile parcate, iar nouă nu ne rămâne spaţiu de manevră. Nici în timpul zilei, nu găsim un spaţiu de parcare în faţa locuinţelor noastre, fiind nevoiţi a ne deplasa pe alte străzi pentru a găsi un spaţiu de parcare, ceea ce, credem noi, este anormal. Aceste aspecte v-au fost relatate atât în audienţă, cât şi în cele două memorii, la care am primit nişte răspunsuri de-a dreptul bizare, din care cităm: "... întrucât circulaţia se desfăşoară în sens unic, iar oprirea sau staţionarea automobilelor paralel cu trotuarul nu stânjenesc circulaţia auto." (răspuns la primul memoriu). Noi cerem una şi ni se răspunde cu totul alta. Unde dai şi unde crapă. Acest răspuns este dat fără nici o responsabilitate, mai cu seamă că se facilitează prin aceasta încălcarea prevederilor art.175, literele "d" şi "c" din Regulamentul de circulaţie, aprobat prin O.U.G. 195/2002. Iată cum oamenii care ar trebui să respecte şi să aplice legea o încalcă şi o ignoră...
La al doilea memoriu ni se răspunde, citez: "... pe strada Deltei, se va amenaja parcare cu plată, în care riveranii pot parca plătind un abonament lunar de 50.000 lei sau anual de 500.000 lei..." Hai, treacă şi asta de la noi, deşi nu ne curg banii din buzunare, ca altora, însă în proiect se stabilesc cinci locuri şi-i întrebăm pe proiectanţi unde vor parca ceilalţi 12 posesori de autoturisme pentru care ar fi necesar un spaţiu de 84 m, din 115, cât are strada? Iată cum s-a rezolvat o problemă stringentă ridicată de cetăţeni şi cum nişte oameni învestiţi cu aceste atribuţii de reglementare a circulaţiei au dat soluţii arbitrare, fără răspundere şi fără o analiză temeinică a tuturor posibilităţilor pentru a fi aleasă cea mai optimă şi legală variantă.
Pentru rezolvarea problemei noastre, vă propunem o soluţie de compromis rezonabilă, care nu necesită mare efort financiar. Astfel, pentru descongestionarea circulaţiei intense de pe această arteră (dacă nu s-a putut soluţiona cazul, cum am cerut noi), cerem să se schimbe sensul unic actual dinspre strada M. Eminescu spre strada R. Ciorogariu şi să se fixeze sens unic dinspre strada R. Ciorogariu spre strada M. Eminescu, sens mai puţin solicitat pentru circulaţia rutieră. Pentru cei care doresc să tranziteze din strada M. Eminescu spre strada R. Ciorogariu, o pot face cu 100 m mai jos, pe strada N. Iorga, ceea ce nu implică efort, ba chiar din contră, pe această arteră se poate circula mult mai lejer, deoarece are o lăţime de peste 20 m, cu trotuare largi, iar pe partea dreaptă a sensului de circulaţie dinspre strada M. Eminescu spre strada R. Ciorogariu nu sunt locuinţe care să fie deranjate de trafic.
Domnule Filip, ca cetăţean al acestei urbe şi locuitor al străzii Deltei, mai am două of-uri. Primul: "Uliţa" noastră nu este măturată, gunoiul fiind pasat de la un locatar la altul, dospind aici în grămezi, fără a fi ridicat de cineva. Gunoiul e purtat de vânt şi dus de apele pluviale în gurile canalelor de scurgere, canale care se pot bloca, iar pivniţele noastre pot deveni staţii de epurare. Al doilea: Dacă trimiteţi pe cineva să caute strada Deltei în Oradea fără hartă, cu siguranţă nu se va descurca să o găsească, deoarece la nici un capăt al străzii nu există tăbliţe indicatoare cu denumirea străzii, în timp ce la 100 m pe artera principală găsim la fiecare colţ stâlpi plantaţi cu tăbliţe indicatoare cu unităţile de pe strada respectivă.
În încheiere, domnule primar Petru Filip, fiindcă v-am cunoscut personal cu mulţi ani în urmă, sincer, îmi pare rău că sunt nevoit să fac apel la bunăvoinţa domniei voastre cu problemele ridicate şi să nu fie considerate un abuz, deoarece sunt convins, în acelaşi timp, că aceste aspecte intră în competenţa factorilor îndrituiţi care ar trebui să-şi facă datoria, că doar din contribuţia noastră sunt plătiţi, iar domnia voastră aţi fost instalat în "jilţul" de primar prin votul nostru, pentru care vă cerem să fiţi primarul tuturor deopotrivă, fără discriminare.
Pentru că suntem la început de an nou, vă urez mulţi ani în acest jilţ de primar al urbei noastre şi realizări pe măsura încrederii.
Cu respectul cuvenit,
Comentarii
Nu există nici un comentariu.