Un singur consilier a lipsit joi, 13 iunie, de la ședința Consiliului Local al Municipiului Oradea, desfășurată cu începere de la ora 14.00 în sala mare a Primăriei. Au fost aprobate 52 de hotărâri, majoritatea cu unanimitate de voturi, într-o oră și 15 minute.

O hotărâre care a iscat discuții a fost cea privind aprobarea costului mediu lunar de întreținere în creșă pentru copii. Vorbim aici de o majorare cu 20% a acestuia.

„Noi nu suntem de acord. 400 de copii pe 519 locuri e o frecvență bună. Legea dă niște praguri, dar noi stabilim sumele. Cerem ca măcar anul acesta costul să rămână la nivelul anului trecut și nu mărit cu 20%”, a spus Kecse Gabriella de la UDMR.

Primarul Ilie Bolojan a subliniat că dacă prețul nu ar crește s-ar crea un precedent periculos. „Nici eu nu sunt de acord să mărim tarifele. Dar avem la dispoziție două situații: să ținem cont de realitatea economică și să protejăm taxele și impozitele orădenilor, adică să le folosim pentru investiții, pentru a le asfalta drumurile pe care merg, sau să nu ținem cont de aceste realități și să dăm din banii și taxele orădenilor pentru a acoperi aceste găuri (creșterea costurilor la electricitate, alimente etc). Aș vrea să le scădem, dacă ar fi după mine, dar asta ar însemna să ne punem împotriva realităților economice. În plus, asta ar crea un precedent periculos, pentru că și cei de la CET ar vrea apoi astfel de subvenții, și orădenii care se încălzesc iarna etc. Am vrea să vedem guverne care ne ajută aici, creând o situație economică care să nu ne oblige la astfel de majorări”, a spus Bolojan. Hotărârea de consiliu a trecut cu 18 voturi pentru (consilierii liberali) și 8 împotrivă (PSD și UDMR).

„Vrem parc în loc de Biserică!”

La finalul ședinței au luat cuvântul reprezentanții unui grup de cetățeni din cartierul Tineretului, nemulțumiți că anul trecut consilierii au decis construirea unei Biserici și nu a unui parc de care, au spus ei, ar fi fost mai mare nevoie.

„În cartierul Tineretului, problemele noastre cele mai importante sunt legate de asfaltare și de lipsa unei creșe. Nu Biserica este problema. Episcopia a primit o locație de 900 de metri pătrați. Avem un dosar cu 77 de familii care doresc ca acolo să se construiască un parc. Vă cerem respectuos revocarea HCL 1128/2018. Domnilor consilieri, cu 4 lei pe metru pătrat ați dorit să vă cumpărați un loc în rai?”, a întrebat retoric Vasile Dimitriu, unul dintre locuitorii din acea zonă. Sandor Gal, un alt locuitor al cartierului, a spus că el a cumpărat acolo o parcelă cu 150 de lei metru pătrat nu cu 4 lei cât plătește Biserica Ortodoxă. „Nu mi se pare corect. Noi vrem acolo un spațiu verde, pentru tineret, un loc de joacă pentru copii. Biserici avem, în plus de la terenul meu și până la Biserică vor fi 18 metri. Nimeni nu ar vrea să stea la 18 metri de o Biserică” a spus Sandor Gal.

Ilie Bolojan a spus că va studia actele depuse de cetățeni și că în 2021, nu mai devreme, este posibil ca străzile din cartier să fie asfaltate. „E greu să-i spui unui om care locuiește de 100 de ani pe deal că vei asfalta, înaintea străzii lui, o alta într-un cartier nou construit. Cât despre terenul dat Bisericii, banii vor fi amortizați din sumele care sunt distribuite anual pentru cultele din Oradea”, a spus primarul care a mai precizat că, dacă aceste răspunsuri nu-i mulțumește, cetățenii pot ataca la Prefectură Hotărârea Consiliului Local și, mai apoi, în instanță.