Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că marţi, 7 mai, a semnat contractul de proiectare şi execuţie pentru o nouă etapă de amenajare şi reabilitare a sediului Muzeului Ţării Crişurilor, care include şi amenajarea curţii. Valoarea lucrărilor se ridică la 4 milioane euro şi vor fi executate de asocierea Constructorul Sălard – Novartis.  

CJ Bihor a menţionat că obiectivul de investiții „Reparații capitale și amenajări interioare sediu nou - Muzeul Țării Crișurilor Oradea - lucrări amenajare incintă și amenajări speciale de muzeu” este finanaţat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa prioritară 5 - Conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. „Valoarea contractului este de 16.239.786,66 lei fără TVA (respectiv, 19.235.344,94 lei cu TVA), din care 207.900 lei fără TVA valoarea aferentă serviciilor de proiectare tehnică, 62.100 lei fără TVA, valoarea aferentă serviciilor de asistență tehnică din partea proiectantului pe parcursul execuției lucrărilor, și 15.969.785,66 lei fără TVA, valoarea aferentă lucrării care face obiectul prezentului contract (inclusiv organizare de șantier, probe tehnologice și teste și predare către beneficiar)”, se menţionează într-un comunicat de presă al CJ Bihor. Potrivit contractului semnat marţi, câștigătorii licitației vor avea la dispoziție 4 luni pentru realizarea etapei de proiectare și 18 luni pentru execuție, de la data ordinului de începere a lucrărilor. „Proiectul Muzeului a stagnat timp de 10 ani, dar, odată cu preluarea mandatului, am reușit să-l repornim dintr-un impas total și am găsit soluții, iar odată cu semnarea acestui contract intrăm într-o ultimă etapă. Am convingerea că vor fi respectați termenii contractuali și calitativi din partea constructorului, iar odată cu predarea execuției vom avea un nou proiect reprezentativ al Bihorului”, susţine președintele CJ, Pásztor Sándor.  Lucrările exterioare au ca scop amenajarea unui spaţiu public aferent incintei Muzeului Ţării Crişurilor prin valorificarea spaţiilor verzi şi imaginii arhitecturale existente. Mai exact, sunt prevăzute lucrări de consolidare şi restaurare a porţii principale; lucrări de consolidare a zidului porții; lucrări de reparaţii şi construire a gardului perimetral; lucrări de intervenţii la nivelul aleilor existente prin nivelarea generală a acestora şi desfacerea şi înlocuirea pavajelor cu unele noi; lucrări de instalare a unui sistem de iluminat arhitectural; lucrări de înlocuire a elementelor de mobilier urban; lucrări pentru realizarea unui amfiteatru pentru desfăşurarea de activităţi culturale şi un spaţiu de aşteptare; lucrări de amenajare a unei zone de parcaje pentru autocare şi autoturisme.

„În ceea ce priveşte clădirea, investiţia constă în amenajare şi dotare cu specific muzeal în spaţiile destinate publicului, respectiv amenajarea sălilor de expoziţie în corp A1 şi a expoziţiilor permanente în corpul A etajul I şi Lapidariu”, menţionează CJ Bihor. Astfel, vor fi astfel amenajate şi dotate trei secţii ale Muzeului Ţării Crişurilor: Secţia de Ştiinţele Naturii (corp A), Secţia de Istorie (corp A) şi Secţia de Artă (corp A1). În scopul amenajării acestora se vor proiecta pereţi de compartimentare din plăci de gipscarton pe structură metalică, pereţi din sticlă, pardoseli supraînălţate, tavane din plăci de gipscarton pe structură metalică, mobilier, structuri pentru expunere obiecte (vitrine de expunere, postamente, socluri, console, sisteme de agăţători, paravane de expunere, alte sisteme, podiumuri, elemente de decor şi de informare ale expoziţiilor, reconstituiri şi alte elemente tridimensionale).

„Este o realizare extraordinară, fiindcă odată cu demararea lucrărilor putem gândi proiecte de perspectivă lungă, vom fi o instituție culturală cu o ofertă expozițională permanentă îndrăgită de bihoreni și atracție pentru turiști”, menţionează Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.