Salvatorii montani vin cu o serie de recomandări pentru turiștii care urcă iarna pe munte și nu au experiență în cazul unei avalanșe.  

Persoanelor care se aventurează iarna pe munte, nu au experiență în cazul unei avalanșe, ba mai mult, ignoră previziunile nivometeorologice, salvamontiștii bihoreni le transmit următoarele: „Dacă credeți că declanșarea unei avalanșe se întâmplă doar celorlalți, ei bine, vă înșelați! Dacă nu știți să căutați corect o persoană dispărută într-o avalanșă, atunci mă îndoiesc că ați putea să evaluați corect pericolul unei avalanșe. Dacă crezi că ești bun și pregătit, atunci trebuie să știi că avalanșa nu știe acest lucru și este o forță care mătură totul. Trebuie să știi că, în cazul unei avalanșe, singura șansă a partenerului tău de a scăpa ești tu! Dacă s-ar întâmpla să fii prins într-o avalanșă, cu siguranță ai prefera să fii cu o persoană instruită, care te poate salva, decât cu cineva care nici măcar nu știe să pornească un detector de căutare în avalanșă. Dacă se întâmplă un accident, cum te-ai simți dacă ai ști că nu poți face nimic pentru că nu ai fost pregătit?”

Salvamontiștii sau ghizii montani pot folosi detectorul de căutare în avalanșă. Ei știu cum să facă o căutare în avalanșă. O practică tot timpul, pentru a fi mai rapizi, atunci când este nevoie.

„Căutarea este un lucru dificil, iar găsirea unui semnal de sub zăpadă nu este suficient. Complicat este să găsești persoana sub zăpadă, cu o sondă, și este foarte important să știi cum să sapi eficient pentru a o găsi rapid. Acest lucru necesită practică, practică și practică... Deci, cunoașterea căutării nu înseamnă doar că putem găsi semnalul între emițător și receptor. Alpinismul, schiul off-piste sunt activităţi foarte frumoase, poate cele mai frumoase din timpul iernii. Pot fi, însă, și mai frumoase, dacă le faci într-o relativă siguranță... Așadar, învățați cât mai corect folosirea echipamentelor de căutare în avalanșă! Faceți-o din respect pentru colegii voștri!”, mai transmit salvamontiștii bihoreni.

Dacă mergeţi la munte, este bine să vă informaţi despre starea vremii înainte de a alege un traseu turistic, să ascultaţi sfaturile şi recomandările salvatorilor montani şi să evitaţi să vă deplasaţi în zone cu risc de avalanşă.