Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Țiplea, și dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din judeţ, au anunţat noi măsuri de protejare a cetățenilor împotriva Covid-19 la nivelul județului Bihor. Potrivit celor doi, concediile personalului medical pot fi efectuate doar în anumite condiţii, iar spitalele de recuperare din Băile Felix şi 1 Mai vor prelua pacienţii asimptomatici.

Având în vedere creşterea numărului de pacienţi înregistrată inclusiv în Bihor, prefectul Dumitru Țiplea și dr. Gheorghe Carp au susținut, vineri, o conferință de presă online în care au anunțat noile măsuri luate la nivelul județului Bihor. Prefectul a pus creşterea numărului de infectări pe seama vacanțelor, a nerespectării regulilor în cadrul unor companii, a evenimentelor private cu număr mare de persoane și anumite evenimente religioase. Coordonatorul spitalelor din județul Bihor, dr. Gheorghe Carp, a prezentat situația cu care se confruntă în această perioadă sistemul medical. „În luna iunie-iulie, cei care erau internați cu coronavirus doreau să plece acasă. Acum, cei care se internează și care, conform metodologiei Ministerului Sănătății, ar putea să se izoleze la domiciliu refuză și cer să fie tratați în continuare în spital. Această izolare poate fi făcută într-un spital Covid, într-un spital anexă sau suport al Spitalului Municipal sau la domiciliu. În 48 de ore de la internare, după evaluarea clinică, la recomandarea medicului curant, DSP-ul emite o hârtie care stabilește statutul pacientului internat. Am fost nevoiți să cerem aviz Ministerului Sănătății ca Spitalul de Recuperare din Băile Felix și Băile 1 Mai, de adulți și de copii, să fie spital suport pentru Municipal. La fel este vorba și de Spitalul CFR din Oradea, care stă în rezervă pentru situația în care numărul de infectări va crește”, a declarat dr. Carp. Potrivit acestuia, s-a cerut ca de la 11 august pacienţii spitalelor de mai sus să fie evacuaţi, urmând ca aici să fie transferaţi pacienţii asimptomatici. Pe de altă parte, medicul a recomandat ca persoanele Covid pozitive asimptomatice să rămână în izolare la domiciliu după internarea obligatorie de 48 de ore, aşa încât să nu „încarce” sistemul sanitar.

 

Angajări la Municipal, concedii suspendate

În ceea ce priveşte infectarea personalului medical, dr. Gheorghe Carp a declarat că a fost instituit un protocol potrivit căruia orice persoană se întoarce din concediu trebuie să fie testată de coronavirus. În plus, începând de vineri, 7 august, s-a decis ca toate concediile de odihnă, de studii, fără plată să fie suspendate, în cazul în care spitalele nu își vor putea acoperi necesarul de personal. Prin excepţie, cadrele medicale care vor dori să meargă în concediu vor putea pleca doar dacă șeful de secție își asumă responsabilitatea de a asigura cu personal buna funcționare a secției respective. Cei care merg în concediu vor semna că în decurs de 24 de ore se vor reîntoarce la lucru dacă apare un focar de infecție. Pe de altă parte, ieri, conducerea Spitalului Municipal „Gavril Curteanu” a transmis, printr-un comunicat, că instituţia sanitară caută personal. „Întrucât evoluția în continuă creștere a numărului de infectări cu SarsCov2 impune adoptarea unei strategii locale unitare pentru a asigura continuitatea, coerența și eficiența actului medical la nivelul Județului Bihor și asigurarea cu resursă umană, pentru tratarea cazurilor medicale de infectare cu Covid 19, Spitalul Clinic Municipal Oradea angajează, pe perioada pandemiei, medici infecţionişti, medici medicină internă, medici pneumologie, medici generalişti, medici de familie, medici cardiologi, medici nefrologie, medici ATI, precum şi personal mediu sanitar, asistente medicale, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, liftiere şi şoferi. Angajarea se va face pe baza unui interviu”, se arată în informarea transmisă de conducerea spitalului.