Oradea continuă să facă investiții importante în sistemul medical. După ce a fost inaugurat noul UPU, blocul operator de la maternitate, a fost achiziționată o autospecială și a fost prezentat planul unui spital nou, ieri, la Spitalul Municipal au fost prezentate noile dotări care le va face munca medicilor mai ușoară și vor crește capacitatea de diagnosticare și tratare a afecțiunilor pacienților.

 

Anul care se încheie a fost unul dificil pentru Spitalul Municipal dar, în ciuda dificultăților cauzate de pandemie, unitatea medicală a reușit să își continue proiectele de investiții.

„Sunt aproximativ 4 milioane de euro investiți prin două proiecte, unul pe România-Ungaria și unul pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pe acest program Covid. Pentru noi, ca administrație publică locală, sănătatea este și va fi o prioritate. Proictul pe POIM Covid pe care l-au scris colegii mei de la Direcția de Management Proiecte cu Fonduri Europene se ridică la aproximativ 40 de milioane de lei. Aproximativ 9 milioane de lei au fost implementați aici la Municipal iar restul de 31 de milioane vor fi folosiți la Spitalul Județean. Le mulțumesc colegilor de la Municipal pentru felul în care și-au făcut treaba”, a spus primarul Florin Birta, care a fost completat de Maria Silaghi, managerul Spitalului Clinic Municipal „Dr Gavril Curteanu”: „la sfârșitul acestui an, unul greu pentru Spitalul Municipal din cauza pandemiei Covid-19, am reușit să implementăm cele două proiecte. Prin cel derulat împreună cu Ungaria am atras 93%, el având o prelungire până în 30 iunie 2021. Fondurile au fost deja absorbite. Pe proiectul POIM Covid a fost absorbită suma de 8,8 milioane de lei. Toată aparatura achiziționată prin acest proiect a fost deja livrată. Printre aparatele achiziționate avem și un sistem de vacuum achiziționat pentru eficientizarea muncii colegilor noștri la patul bolnavului, ca să nu se plimbe cu documentele și analizele bolnavului de la un etaj la altul. Mulțumesc echipei de Managemente a Proiectelor din Primăria Oradea cu care am avut o colaborare deosebită. Din veniturile proprii ale spitalului, 813.125 lei, s-au făcut mai multe investiții în special aparatură medicală, în funcție de nevoile de pe fiecare secție și mulțumesc și Primăriei care ne-a ajutat cu 558.210 lei cu care am achiziționat un sistem IT care ne va ajuta să protejăm datele spitalului. Le mulțumesc mult și colegilor care au dus această luptă cu Covidul din luna martie încoace, o experiență grea cu care nu ne-am mai întâlnit. Le urez sănătate și un an nou fericit”.

 

Ajutor pentru medici, salvare pentru pacienți!

Primul proiect intitulat „Îmbunătățirea serviciilor medicale transfrontaliere cu echipamente medicale modernizate în cadrul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea și Spitalul Județean Central Bekes a fost depus în ianuarie 2018 în cadrul RoHu.

Valoarea totală a proiectului a fost de aproape 11 milioane de lei, prin el achiziționându-se: trei ecografe, un aparat digital radiografie-scopie, un sistem de telemedicină cu sistem video pentru sălile de curs, un aparat mobil de radiografie digital, un Turn complet 3D Full HD pentru Chirurgie Endoscopică Laparoscopică, un echipament de imagistică medicală prin rezonanță magnetică și un sistem de transport vacuum pentru probe de laborator și medicamente.

Al doilea proiect, derulat prin „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid 19 în municipiul Oradea și județul Bihor” a fost semnat anul acesta în iulie și are termen de implementare până în 30 aprilie 2021. Prin intermediul lui, la Spitalul Municipal s-au achiziționat: două defibrilatoare bifazice, un aparat EKG, o stație centrală de monitorizare compatibilă cu monitoarele, 10 monitoare de înaltă performanță (IBP) pentru funcții vitale, o stație de vacuum cu montaj inclus, două monitoare de înaltă performanță pentru funcții vitale (IBP, EtCO2), patru ventilatoare mecanice de performanță medie, un videolaringoscop, două ventilatoare de transport, un aparat pentru măsurarea coagulării (ACT, APTT), un aparat ECMO plus kituri, un aparat RX digital mobil și stație vizualizare, un echipament de tomografie computerizată, cu 64 rânduri de detectori și 128 de slice-uri, 200 de infuzomate, 200 de injectomate, zece paturi de terapie intensivă cu cântar și saltea activă și un aparat de anestezie.

Toate acestea au costat aproape 8,8 milioane de lei.