Proiectul de buget pentru anul 2017 al municipiului Oradea a fost finalizat, dezbaterea publică urmând să aibă loc în data de 24 martie. Directorul economic Eduard Florea a menţionat că bugetul este estimat la 1 miliard de lei, în creştere cu 8% faţă de anul precedent. Pentru investiţii, bugetul alocat din surse proprii este de 124 milioane lei.

Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a prezentat vineri, 10 martie, proiectul de buget pe anul 2017 al muncipiului Oradea, menţionând că proiectul „s-a născut greu” din cauza întârzierii bugetului de stat și a unor modificări legislative apărute în ultimele luni. Astfel, municipalitatea orădeană a estimat, pentru acest an, un buget de 1.027.574.340 lei, în creştere cu 8% faţă de bugetul din 2016. Potrivit lui Eduard Florea, creşterea se datorează majorării veniturilor proprii cu 4%, a bugetului spitalelor cu 19%, majorării veniturilor din închirireri şi concesiuni cu 21%, a încasării din impozitele şi taxele locale cu 2%, a creşterii veniturilor din impozitul pe venitul global cu 10%, dar şi a excedentului de 48 milioane lei rămas după închiderea bugetului pe anul trecut. Eduard Florea a menţionat că municipiul Oradea este singurul din ţară care a preluat unităţile de sănătate publică (spitalele), ponderea acestora în bugetul local fiind de 33%. De asemenea, Florea a precizat că suma estimată pentru bugetul pe 2017 este comparabilă cu cea din anii anteriori deşi „nu mai avem fonduri europene” pentru că nu au apărut încă ghidurile de finanţare. În ceea ce priveşte structura veniturilor, veniturile proprii ale municipiului sunt în procent de 30,06%, veniturile proprii ale instituțiilor publice subordonate - 38 %, prelevările de la bugetul de stat - 25,6%, împrumuturi - 0,7%. „Este primul an în care impozitul pe venitul global, aplicat pe salariile angajaţilor, depăşeşte 50% din veniturile proprii, fiind în procent de 54% (n.r. – 169,5 milioane lei), depăşind veniturile din taxe şi impozite locale (n.r. – 95,8 milioane lei, adică un procent de 31%)”, a declarat directorul economic al Primăriei Oradea. În proiectul de buget, veniturile sunt distribuite astfel: pentru cheltuieli operaţionale 76% (780,9 milioane lei), iar pentru cheltuieli de dezvoltare - 24% (246,67 milioane lei). „Cheltuielile operaționale prezintă o creștere de 1% față de anul trecut”, a menţionat Eduard Florea, adăugând că această creştere provine din majorarea cu 27% a cheltuielilor instituţiilor cu bugete proprii, concomitent cu scăderea cu 13% a cheltuielilor de la bugetul local. De asemenea, s-a înregistrat o scădere a dependenţei financiare a operatorilor de servicii publice (ADP, OTL şi Termoficare), Administraţia Domeniului Public neavând nicio sumă alocată de la bugetul local pentru subvenţii. 

Investiţiile

Pentru investiții, Primăria Oradea alocă în acest an din surse proprii un buget de 124 milioane lei. „Anul acesta investiţiile vor fi acoperite din fonduri proprii. Fondurile nerambursabile lipsesc din prognoză. Singurul proiect bugetat în acest moment pe fonduri comunitare se referă la conectarea Punctului Termic 902 la puţul de apă termală de la Universitate”, a precizat Eduard Florea. El a adăugat că cheltuielile finanţate din prelevările de la bugetul de stat se vor realiza în măsura alocării fondurilor (Sala Sporturilor, reabilitarea sistem de termoficare etc). În buget au fost alocate sume importante pentru continuarea obiectivelor de investiții începute, cele mai importante fiind: amenajarea accesului la Complexul Wellness Termal Nymphaea (4,6 milioane lei), amenajarea trotuarului de pe strada Republicii, tronsonul dintre străzile Dunării şi Brașovului (3,2 milioane lei), asfaltarea drumurilor interioare în Cartierul Europa (2,6 milioane lei), reabilitarea fațadelor imobilelor din Centrul Istoric - Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, Vulturul Negru, str. Republicii nr. 13, Casa Poynar etc (6,9 milioane lei), modernizarea a şapte străzi în cartierul Ioşia (5 milioane lei), reabilitarea reţelei de legătură dintre Magistrala termică nr. 1 şi Magistrala termică nr. 5 pe străzile Grădinarilor, Cardinal Iuliu Hossu, Seleuşului, Războieni și Căprioarei (3,8 milioane lei). De asemenea, se va continua plata tranșelor anuale aferente Parcării Tribunalului, Parcării la Spitalul de Copii, sistemul informatic integrat pentru citirea și managementul contoarelor de energie termică sau programul de asfaltare a curților școlilor, suma estimată fiind de 16,3 milioane lei. În ceea ce priveşte investiţiile noi, acestea pot fi împărțite în 4 direcții principale: pregătirea documentațiilor tehnice ale viitoarelor proiecte cu finanțare nerambursabile (unități școlare, unități sanitare, turism și recreere, eficiență energetică, transport), obiective de investiții obligatorii pentru derularea viitoarelor proiecte cu finanțare nerambursabilă (reabilitarea și/sau extinderea rețelelor de apă, canalizare și termoficare, Pod peste pârâul Peța între calea Armatei Române - str. Universității), dezvoltarea sectorului rezidențial (Sistematizarea utilităților în Cartierul Ceyrat - apă, canal, termoficare, iluminat public, infrastructură rutieră) şi programul de reabilitare a fațadelor imobilelor. Alte obiective de investiții noi sunt reabilitarea străzii Alecsandri, relocarea Pieței Obor, Parcul Sportiv Salca III, Pod peste râul Crișul Repede între str. Plevnei și str. Szigligeti Ede etc.

Directorul economic al Primăriei Oradea a menţionat că unul dintre punctele tari ale bugetului pe 2017 o reprezintă alocarea a peste 124 milioane lei din fondurile proprii pentru programul de investiţii. Această sumă mare a fost obţinută prin măsuri de austeritate privind cheltuielile de funcţionare, reducerea dependenței financiare a operatorilor de servicii publice (ADP, OTL, Termoficare Oradea) şi utilizarea excedentului record din anii anteriori. Celelalte puncte tari din buget identificate de Eduard Florea sunt: alocarea a 1 milion de euro pentru elaborarea documentațiilor de accesare a fondurilor neramursabile disponibile în perioada 2014 – 2020, continuarea programelor de investiţii în infrastructura edilitară şi intensificarea programului de reabilitare a fațadelor din Centrul Istoric, prin alocarea a  9.800.000 lei.

Proiectul de buget poate fi consultat pe site-ul Primăriei Oradea – www.oradea.ro, iar până în 27 martie sunt așteptate sugestii și propuneri. În data de 24 martie, ora 16.00, va avea loc o dezbatere publică la sediul primăriei pe această temă, urmând ca în ședința Consiliului Local din data de 30 martie să fie supus aprobării proiectul de buget pe anul 2017.