Orădenii sau turiștii pasionați de istorie pot efectua de la distanță un spectaculos tur virtual al Cetății Oradea. Plimbarea virtuală pune în lumină detaliile legate de istoria monumentului, de arhitectura cetății, dar și de etapele de reabilitare ale clădirii.

Cetatea Oradea este de altfel primul obiectiv de patrimoniu reabilitat de administrația locală prin cinci contracte de finanțare pe fonduri europene. Dintre acestea, trei sunt finalizate, unul este în curs de finalizare, iar unul e recent semnat. Turul virtual este rezultatul colaborării dintre echipele de lucru ale Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest și ale Muzeului Orașului Oradea din cadrul Complexului Muzeal „Muzeul Țării Crișurilor”.
Acesta a fost finanțat de ADR Nord-Vest, prin proiectul „Revitalizarea Orașelor Fortărețe”, fiind deja pus la dispoziția publicului larg la linkul: https://my.treedis.com/tour/cetatea-oradea sau pe site-ul Muzeului Țării Crișurilor, la adresa: https://mtariicrisurilor.ro/muzeul-orasului-oradea/.
De menționat că link-ul poate fi utilizat și încorporat pe orice platformă digitală, respectiv website sau social media și poate fi vizualizat și parcurs atât de pe calculator/laptop, cât și de pe telefonul mobil. Vizualizarea poate fi efectuată prin înaintarea în încăpere și între etaje, fiind   disponibile și facilități de vizualizare de tip panoramă a întregului obiectiv sau a fiecărui etaj în parte, precum și posibilitatea de a genera măsurători. „Am început timid în 2008, prin proiectul   referitor la Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic: Cetatea Oradea, ca și complex turistic European, în valoare de 36 milioane lei, pentru ca astăzi valoarea proiectelor cu fonduri europene în două exerciții financiare (2007-2013 și 2014-2020) să ajungă la peste 100 milioane lei pentru punerea în valoare a acestui obiectiv”, a precizat Marcel Boloș, directorul ADR Nord-Vest.