Municipiul Oradea va avea, de sâmbătă, 26 februarie, cel mai mare spital public din ţară, cu 1.800 de paturi, datorită unificării dintre Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal, a anunţat miercuri, în Colegiul prefectural, directorul Casei județene de Asigurări de Sănătate Bihor, Dorel Dulău.

Din analiza economică comparativă a celor două unități spitalicești, făcută de Primăria Oradea, a rezultat că prin unificarea Spitalului Județean cu Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” va crește calitatea activității sanitare, a actului medical, dar și gradul de finanțare a spitalelor.

„Începând cu data de 26 februarie, se va finaliza procesul de reorganizare a două unităţi sanitare cu paturi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul Municipal dr. Gavril Curteanu din Oradea. Ca urmare, de sâmbătă, Spitalul Municipal va fi desfiinţat, iar Spitalul Judeţean va absorbi tot ce înseamnă parte medicală şi va funcţiona cu o capacitate de 1.811 paturi. Din cunoştinţele noastre, va fi cel mai mare spital public din România. Vom asigura o finanţare cât mai bună astfel încât trecerea spre o unitate sanitară de o asemenea mărime să fie făcută fără probleme, iar serviciile medicale să fie de o înaltă ţinută”, a declarat directorul Casei județene de Asigurări de Sănătate Bihor, Dorel Dulău.

Conform Primăriei Municipiului Oradea, în urma unificării vor scădea costurile de achiziții publice, costurile cu forța de muncă, se vor reduce cheltuielile cu utilitățile, iar stocurile de medicamente vor fi gestionate în comun, fapt ce va duce de asemenea la scăderea cheltuielilor.

Ambele unități spitalicești sunt spitale de categoria a II-a și au un anumit grad de finanțare de la Casa de Asigurări de Sănătate, respectiv de 1600 lei/pacient în cazul Spitalului Județean și de 1550 lei/pacient în cazul Spitalului Municipal. După fuziunea celor două spitale, noua unitate va deveni spital de categoria I, prin urmare gradul de finanțare va crește la cca 1800 lei/pacient, în total 2 milioane de euro într-un an.