Unirea Principatelor Române, sărbătorită în centrul municipiului - Orădenii s-au prins în horă
Un ceremonial militar și religios a fost organizat vineri, la Oradea, pentru a marca împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Manifestările prilejuite de aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române au avut loc la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii. Sute de orădeni, de la copii la vârstnici, au sărbătorit împreună, în centrul orașului, și-au dat mâna și s-au prins în tradiționala horă.
Evenimentul a debutat cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat al României, după care a continuat cu o slujbă Te Deum. Alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului au rostit Marcel Daniel Dragoș, prefectul județului Bihor și Cristian Culiciu, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor Oradea. În discursurile lor, cei doi au trecut în revistă contextul istoric, semnificația momentului de la 24 ianuarie 1859, subliniind și însemnătatea și importanța Unirii pentru poporul român.
A urmat festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori la Statuia Regelui Ferdinand I. Festivitățile militare s-au încheiat cu defilarea detașamentului de onoare. O parte din cei prezenți în centrul municipiului Oradea s-au prins, apoi, în tradiționala Horă a Unirii. Momentul artistic a fost susținut de solista Antonela Ferche-Buțiu, acompaniată de un grup instrumental al orchestrei Rapsodia Bihoreană din cadrul Centrului de Cultură al județului Bihor, condus de către Liviu Buțiu.
An de an, pe data de 24 ianuarie se sărbătorește Unirea Principatelor Române, un episod semnificativ în istoria noastră națională. Astfel, în anul 1859, Moldova s-a unit cu Țara Românească, formând un stat unitar, realizând astfel idealul generației pașoptiste. Sub conducerea noului domnitor, Alexandru Ioan Cuza, și cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu, au fost implementate reforme liberale majore, inclusiv un nou cod civil și penal, înființarea Armatei Naționale Române, modernizarea educației, reforma agrară, trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin, reforma fiscală și secularizarea averilor mănăstirești.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.