Supărat că tot mai mulţi orădeni îşi pierd bunele maniere, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, a decis să-i educe cu forţa. Soluţia ar veni din partea instituţiilor culturale aflate în subordinea CJ, instituţii pe care vicele le consideră ineficiente, după ce le-a analizat activitatea din ultimii opt ani. Dovezile acestei ineficienţe le-a întâlnit chiar şi la plimbare, unde a observat apariţia „tinerilor în şlapi, cu burtă”.

 

„Şcoala, familia, biserica şi insituţiile culturale sunt responsabile de formarea omului în societate”, a declarat Traian Bodea în cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri, 9 iunie, la sediul CJ Bihor. Conferinţa de presă a fost programată pentru a anunţa concertele în aer liber pe care le vor susţine elevii  Şcolii de Arte Francisc Hubic, alături de invitaţi notorii, în Piaţa Unirii. Concerte care, de altfel, fuseseră deja anunţate în cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi, 6 iunie, la sediul Şcolii de Arte, de directorul interimar Liviu Buţiu. „Eu vin din mediul privat şi ştiu cât de mult contează imaginea şi promovarea”, a justificat Traian Bodea convocarea jurnaliştilor pentru a prezenta a doua oră, după doar 72 de ore, aceeaşi ştire. Un alt motiv pentru a convoca conferinţa de presă a fost acela de a le reaminti orădenilor că instituţiile culturale din oraş sunt finanţate de Consiliul Judeţean Bihor. „Bihorenii trebuie să ştie că noi suntem finanţatorii acestor instituţii şi că ne asumăm obligaţia de a le eficientiza. Nu ne permitem să ţinem angajaţi ineficienţi. Am analizat activitatea lor din ultimii opt ani şi am ajuns la concluzia că nu au fost suficient de prezente în spaţiul public. Noi trebuie să aducem voie bună în spaţiul public”, a mai spus Traian Bodea. Instituţiile culturale din subordinea CJ Bihor sunt: Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, Şcoala de Arte Francisc Hubic, CJCPCT Bihor, Revistele Familia şi Varad şi Muzeul Ţării Crişurilor. Acuzele vizează însă instituţiile care pot produce spectacole, iar doleanţele nu sunt legate de calitatea serviciilor oferite, ci de numărul mic de evenimente produse şi de locaţia în care sunt prezentate producţiile artistice. „Nu în sală trebuie date spectacolele, că nu vine lumea ca la spital când e musai”, a spus vicele, subliniind totodată că la spectacolele în aer liber artiştii vin în întâmpinarea spectatorilor. Întrebat dacă a observat reprezentaţiile în aer liber ale Teatrului Regina Maria sau evenimentele pentru copii organizate de Teatrul Arcadia, Bodea a recunoscut că nu. „Nu ştiu de ele pentru că nu au fost suficient promovate. Cetăţenii trebuie să fie mai bine informaţi de către instituţiile organizatoare”, consideră Traian Bodea.

Vicepreşedintele CJ Bihor mai crede că evenimentele în aer liber vor educa orădenii şi, astfel, societatea va porni pe un făgaş ascendent. „Dacă vă plimbaţi prin piaţă puteţi observa generaţia veche, îmbrăcată cu camăşi, pantofi, un pantalon lung, în timp ce tinerii poartă şlapi şi tricouri care se ridică peste burtă. Şi eu am crescut la ţară, nu am nimic cu oamenii care au trăit la ţară, dar aici vorbim despre ţăranii de oraş”, a conchis Bodea.

În ceea ce priveşte concertele organizate în aer liber în 14, 15 şi 16 iunie, în Piaţa Unirii, Consiliul Judeţean a investit peste 250.000 lei, bani care includ onorariile artiştilor, masa şi cazarea, dar şi o tabără de creaţie organizată de Şcoala Francisc Hubic în Băile Felix. Programul complet al concertelor şi prezentarea invitaţilor pot fi consultate în Agenda Culturală din cotidianul Crişana.