Miercuri, 28 iunie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor a primit vizita unei numeroase delegaţii din Ucraina, compusă din 50 de persoane de toate vârstele - elevi, cadre didactice și însoțitori.

      

Delegaţia se află în Oradea în cadrul unui proiect cultural-educativ transfrontalier intitulat: „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor culturale ale României şi Ucrainei, prin organizarea de tabere de elevi şi cadre didactice”. Vizita delegaţiei din Ucraina se desfășoară în Oradea în perioada 23-30 iunie 2017.

Vizitatorii au fost însoţiţi de către Tiberiu Moraru - preşedintele Asociaţiei Morăriţa din Oradea, care este copartener în cadrul acordului de parteneriat încheiat cu Clubul Sportiv Ulpianum Oradea.

Grupul de vizitatori a fost primit şi condus în clubul unităţii, unde, după o informare generală cu privire la organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, au fost vizionate două filme de prezentare: unul privind rolul, structura şi atribuţiile Jandarmeriei Române şi un al doilea film de prezentare a Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor.

A urmat un moment solemn, în cadrul căruia, domnului Ion Botoş - preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din dreapta Tisei, i-a fost conferită o medalie cu emblema Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor. Ion Botoş a declarat că această medalie va fi expusă în Muzeul de Istorie şi Etnografie al Românilor din Transcarpatia, aflat în localitatea Apşa de Jos - Ucraina.

La rândul său, Ion Botoş a înmânat inpectorului şef al I.J.J. Bihor, colonel Petru Lung o carte, intitulată „Românii din dreapta Tisei în imagini vechi” şi numărul aniversar al ziarului „Apşa”, ajuns la ediţia cu numărul 100.

În continuarea vizitei, a fost prezentată baza multifuncțională a Clubului Sportiv Ulpianum Oradea, situată în incinta unităţii, după care a urmat prezentarea unor exerciţii demonstrative de dresaj canin.

De asemenea, au fost organizate şi câteva ateliere de prezentare a tehnicii şi mijloacelor din dotarea jandarmeriei.

Tot ieri, grupul din Maramureșul istoric a vizitat noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor Oradea, gazdă fiind Florina Ciure, şefa secţiei de istorie din cadrul instituţiei muzeale. Astăzi, 29 iunie, de cei 50 de elevi și cadre didactice vor vizita Cetatea Oradea și Muzeul Cetății și al Orașului Oradea.

Vizitatorii vor rămâne în Oradea până vineri, 30 iunie, când vor participa la o manifestare de comemorare a consulului general dr. Mihai Marina, în acest an împlinindu-se cinci ani de la montarea plăcii comemorative pe clădirea Muzeului Memorial Memorial Aurel Lazăr.